Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Valokuvaaja Pentti Vänskän näyttely kertoo Kolin kansallispuiston kupeessa sijaitsevan Verkkoahon talon elämästä 1990-luvun alussa

Näyttelyn mustavalkoisissa valokuvissa tuoksuu mesiangervo, vastalypsetty maito ja aamunkostea laidun.

Syyskesällä 1993 Lieksan Kolilla, Verkkoahon talossa, korjattiin viljaa. Hitaasti, vaivalloisesti, ihmisvoimalla. Niitettiin viitakkeilla, seivästettiin, kasattiin puimalaan, tungettiin korsia puimakoneen rouskuttavaan kitaan. Nähtiin, kuinka kankaiset säkit pullistuivat, ja tiedettiin lopulta pelkän hajun perusteella, milloin riihen lattialla kuivaneet jyvät olisivat valmiita jauhettaviksi. Työtä tekivät kaikki kynnelle kykenevät, 96-vuotias isäntä Heikki Nikolai Kukkonen ja hänen neljä aikuista lastaan. Lisäksi perheeseen kuului kaksi muuta aikuista. 

Koko ystävällisten ihmisten joukko asui pienessä talossa, jossa ei ollut viemäriä eikä vesijohtoa. Lehmät lypsettiin käsin ja pitemmät matkat taitettiin polkupyörällä. Heikki Nikolai Kukkonen oli ollut aikamies jo silloin, kun Suomi vuonna 1917 itsenäistyi. Hän oli nähnyt sortokaudet ja kaksi maailmansotaa. Hänelle ja hänen perheelleen Koli ei ollut myytti, vaan koti.

Pentti Vänskän kuvareportaasissa menneisyys limittyy neljännesvuosisadan takaiseen nykyisyyteen ja omaan käsitykseemme historiasta. 1990-luvun alun Verkkoaho ei edustanut maaseutuelämän valtavirtaa, mutta se ei ollut myöskään museo tai reliikki. Se eli todellisuutta, jonka me luulimme kuuluvan menneeseen. Olimme väärässä.

Mustavalkoiset kuvat: Pentti Vänskä

Pentti-Vanska-vaöokuvanäyttely.jpg

Pentti Vänskä: Verkkoahon talossa
Kolin luontokeskus Ukko 5.5.-30.8.2018

Avoinna joka päivä klo 10-17, 23.6.-12.8. klo 10-19.
Ylä-Kolintie 39, Lieksa 

Pentti-Vänskä-valokuvanäyttely.jpg

Luontokeskus-Ukko-Pentti-Väsnkä-valokuvanäyttely.jpg


>> Luontokeskus Ukon verkkosivuille