Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

VAAROJEN KAUNEUTTA JA HERKULLISIA MAKUJA SELKIELLÄ

Kun lähestytään Selkien kylää Joensuun suunnalta, noustaan ylös Mustavaaran rinnetietä ja tullaan siihen kohtaan, jossa asfalttitie vaihtuu hiekkatiehen, saavutaan aivan toiseen maailmaan. Kaukana horisontissa siintävät sinisenä vaarat ja mäennyppylät. Niihin avautuu Selkien vaaran päältä silmiä hivelevä näkymä. Tuntuu kuin aika pysähtyisi jonnekin viime vuosisadan alkuvuosiin. Pohjois-Karjalan vaaramaisema pääse täällä todella oikeuksiinsa. Hyvällä säällä täältä näkee kuulemma Kolille saakka. Siellä täällä puitten lomasta pilkistää kappale maatilan pihapiiristä. Kaikkien näiden asioiden jälkeen on selvää, että Selkien kylä kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Asutusta näillä selkosilla on ollut aina 1600-luvulta saakka.

kesakahvila_vellikello_kuva4.jpeg

Selkien historiaa
Vaaran päältä laskeudutaan kappaleenmatkaa alaspäin ja saavutaan Selkien kylän keskustaan, jossa sijaitsee Selkien kyläyhdistyksen ylläpitämä päiväkoti ja sen vieressä seurojentalo. Vanha hirsirakennus on alkujaan rakennettu vuonna 1922 maamiesseuran taloksi. Vuosien saatossa rakennus on toiminut väliaikaisena kouluna, teatterin harrastuspaikkana sekä Selkien Marttojen kokouspaikkana. Pihapiirissä on vuosien saatossa pidetty myös iltamia ja esitetty kesäteatteria. Pihapiiri huokuu hyvässä hengessä 1970-luvun tyyliä ja itse rakennus sisustuksineen asettuu samalle aikakaudelle. Hirsipinnat kahvilatilan seinissä pääsevät hienosti oikeuksiinsa tässä. Nykyisellään rakennus kuuluu Selkien Seudun Erä ry:n omistukseen, ja yhdistys on kunnostanut rakennusta sekä rakentanut uutta tilaa riistan käsittelyyn. Kaikkia rakennuksia ja pian valmistuvaa kotaa sekä saunaa myös vuokrataan.

Kesäkahvila ja kirpputori Selkiellä
Kesäisin tässä rakennuksessa toimii kirpputori ja kesäkahvila Vellikello. Selkien kyläyhdistyksen ylläpitämä kesäkahvio on avoinna nyt kolmatta kesää. Paikallisia nuoria on töissä kahvilassa ja he tarjoilevat keittiöstä asiakkailleen maistuvat vohvelit, pirtelöt ja muut kahvilatuotteet. Tuotteita on saatavilla myös vegaanisina tai muille erityisruokavalioille. Listalta löytyy muun muassa pinaattivohveli, johon voi valita suolaisen tai makean täytteen.

”Tänä kesänä olemme erikoistuneet vegaaniseen leivontaan. Meiltä löytyy vegaanisia muffineja sekä gluteenitonta kaurakakku. Makea vohvelitaikina on myös vegaaninen, pinaatti vohveli on gluteeniton sekä pirtelöt ovat myös vegaanisia”, kertoo kesäkahvilaa pyörittävä Mari Hälinen. Tänne kannattaa tulla pelkästään Selkien vaaramaisemien takia. Lisäksi kahvilassa on hyvät tuotteet ja halvat hinnat.

Kahvilan seinillä on esillä kesän ajan Joel Karppasen valokuvanäyttely We feed the World. Oulusta kotoisin olevan valokuvaajan näyttelyn teemana on maalaiselämää sekä pientilallisten elämää.

kesakahvila_vellikello_kuva10.jpeg

Nähtävää Joensuun seudulla
Selkien kesäkahvila sijaitsee vain 20 minuutin ajomatkan päässä Joensuun keskustasta. Eikä polkupyörälläkään matkaa kerry kuin reilu 20 kilometriä. Komeita maisemia ja hyvää kesäkahvilaa etsivälle matkailijalle Selkien kesäkahvila Vellikello on oivallinen valinta. Suuntaa siis sinäkin Selkielle!

Kahvila on avoinna aikavälillä 4.6 - 27.7.2019 tiistaista perjantaihin klo 12-17 ja lauantaina 11-16.

Kesäkahvila Vellikello
Selkientie 34C, 81235 Lehtoi
http://selkie.fi/kesakahvila_vellikello/