Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Vuokko info.png

Reitin vaikeusaste: Helppo

Vuokko on Juuan suurimpia kyliä kunnan pohjoisosassa Pielisen ja valtatie 6:n välissä, Vuokonjärven rannalla. Elinkeinorakenteeltaan maa- ja metsätalouspainotteisen Vuokon asukasluku on noin 500. Vuokonjärvi jakaa kylän viiteen osa-alueeseen: Vihtasuo, Etelä-, Keski-, Länsi-, ja Pohjois-Vuokko. Itä-Vuokko puuttuu, sillä sen paikalla on Pielinen. Kylän asutus keskittyy nauhamaiseksi molemmin puolin Vuokonjärveä.

 

Vuokonjärven lintutorni

vuokonjärvenlintu.jpg

Vuokon eteläpäästä kulkija löytää Juuan lintuharrastajien rakentaman lintutornin. Vuokonjärvi kuuluu kansalliseen lintuvesistöjen suojeluohjelmaan, ja vuonna 1999 tehdyn selvityksen mukaan siellä on tavattu jopa yli 50 pesivää lintulajia. Lisäksi, lintutornille johtavalla polulla on pysyvä linnunpönttönäyttely.

Reitti: Aja ABC:n kohdalta 10km Nurmekseen päin ja käänny Vuokontielle. Vuokontietä ajetaan 6,5km, kilometrin mittainen polku lintutornille alkaa vasemmalta puolen tietä löytyvältä parkkipaikalta.

Lintutornin polku Infogis -palvelussa (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Vuokonjoki ja kallioleikkaus

vuokonjoki.jpg

Vuokon eteläpäässä Vuokonjoen ylittää 1900-luvun alussa luonnonkivistä rakennettu kaariholvisilta. Vuokonjärven laskuissa on myös aikoinaan louhittu näyttävä kalliokanjoni yli 200 metrin matkalle – tämän ansiosta Vuokkoon on kehittynyt laaja viljelymaa-alue.

Osoite: Vuokontie 698

Vuokonjoki Infogis -palvelussa (palvelu avautuu uuteen ikkunaan)

 

Härkilouhi

härkilouhi.jpg

Vuokonjärven Ruottilansaaressa kohoaa karun kaunis Härkilouhi –kalliomuodostelma. Kalliomuodostelmaa sekä Vuokonjärven selkää voi ihailla Vuokonjärven kesäteatterin läheisyydestä.

Osoite: Vuokontie 1035

Härkilouhi Infogis -palvelussa (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

 

Pyötikön luostarialue

Pyötikkö.jpg

Pyötikön luostarialueella sijaitsee 1850-luvulla rakennettu luostari, joka oli parhaillaan noin 30 vanhauskoisen ortodoksimunkin käytössä. Erakkomunkit eivät hyväksyneet 1600-luvulla toimeenpantua kirkollisten tapojen uudistusta, vaan he pitivät kiinni isiensä uskon muodoista ja tavoista. Vainojen vuoksi munkit harjoittivat harrasta rukouselämää, tutkivat kirjallisuutta ja viljelivät vihanneksia – varsinaisen elantonsa he saivat uskonveljiltään Venäjältä. Viimeiset vanhauskoiset asuivat Vuokossa 1800-luvun lopussa.

Alkuperäinen luostarirakennus on hävinnyt, mutta hautausmaalle on rakennettu Pyhän Ristin ylentämisen muistolle pyhitetty tsasouna. Myös vanha hautausmaa on kunnostettu.

Osoite: Kojonniementie 310

Pyötikön luostarialue Infogis -palvelussa (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Keski-Vuokon Kulttuurimaisema

IMG_1473.JPG

Keski-Vuokon kulttuurimaisemassa on kunnostettu vanhat, asutuksia ympäröivät kiviaidat ja jokivarsi sekä rakennettu pisteaitoja. Alueen vahva, ekumeeninen kulttuuri on läsnä viehättävässä kalastajatsasounassa: kristuksen kirkastumiselle pyhitettyyn tsasounaan pääsee tutustumaan ympäri vuoden. Kulttuurimaisemasta löytyy myös useita kivikauden aikaisia asuinpaikkoja sekä kiviesineitä 1500-1600 –luvuilta.

Osoite: Keski-Vuokon tie 130

Kulttuurimaisema Infogis-palvelussa (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

 

Vuokon kylän lähestymis- ja maastokartta

Vuokko1.png 

Vuokko (maastokartta 2.0).png

 

Vuokon kylän katselu- ja taittoesitteet:

Katseluesite: Vuokko.pdf

Taittoesite: Vuokkot.pdf