Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Kaikki joukolla sienimetsään!

Joensuun seudulla on useita hyviä sieniapajia. Perinteisiä itäsuomalaisia ruokasieniä, kuten tatteja ja rouskuja, löytyy useimpina syksyinä runsaasti. Satokauden kohdalla tulee ottaa huomioon mennyt vuosi säiden suhteen: yleensä liian kuiva tai liian kostea kesä vaikuttaa loppukesän ja syksyn marja- ja sienitilanteeseen. Kesän 2018 kuivuus ja kuumuus verotti haperoita ja tatteja, mutta syksyn edetessä ja kosteuden lisääntyessä maa saattaa nostaa  suppilovahveroita, lampaankääpiä, vahakkaita, vaaleaorakkaita ja rouskuja.

Metsissä kasvaa edellä mainittujen sienien lisäksi myös muita herkullisia sienilajeja, mutta niiden joukossa on myrkyllisiäkin tapauksia. Tämän vuoksi on syytä pitää mukana kattava sieniopas, jotta myrkylliset sienet jää laittamatta sienikoriin. Lisäksi tulee noudattaa sienten käsittelyohjeita: jotkut maukkaat ruokasienet täytyy esimerkiksi ryöpätä.

Parasta sienikautta on yleensä elokuu ja syyskuun alkupuoli. Tähän aikaan sieniä löytyy kaiken tyyppisistä metsistä paljon. Ehkä kaikkein parhaita paikkoja ovat kuusivaltaiset tuoreet ja lehtomaiset kangasmetsät, mutta myös karut mäntyvaltaiset kangasmetsät sekä lehtipuuvaltaiset metsät ovat hyviä paikkoja. Metsään lähtiessä on hyvä pukeutua sään mukaiseen varustukseen sekä ottaa mukaan vaikka kartta ja kompassi eksymisen varalta.

Joskus sienien tunnistaminen  voi olla vaikea. Siksi sieneen lähteminen saattaa olla iso kynnys. Joensuun Martat järjestää syksyllä useita ruokasieniin liittyviä luentoja.  Elokuun 30. päivä järjestetään sienestysreissu Joensuun seudulla. Hinta sienestysreissulle on Marttojen jäsenille 8€, muille 10€. Lisää tietoa sienestysreissusta ja muista ruokasieniin liittyvistä kursseista löydät Marttojen sivuilta.

Kuva: Marttaliitto