Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Joensuun Matkailuoppaat opastavat ja tarinoivat

Opastettuja kävelykierroksia Joensuun keskustassa eri teemoilla. 

Lähtöpaikka: Vapaudenpuistosta, kaupungintalon edestä. 
Kesto n. 1,5h. Hinta 5 €/hlö. Ei ennakkoilmoittautumista, säävaraus.
Lisätiedot: puh. 045 894 7557 sekä 044 0122 495 

AIKATAULU JA LÄHTÖPAIKAT

La 11.7 klo 13 Nosta jalkaa, Vapauden puisto
Ke 15.7. klo 18 Taidetta ja arkkitehtuuria, Vapauden puisto
Ke 22.7. klo 18 Kauppaporvareiden korttelit, Vapauden puisto
La 25.7. klo 13 Keskustan rakennukset ja patsaat, Ilosaari Karjalan talo
Ke 29.7. klo 18 Taidetta ja arkkitehtuuria, Vapauden puisto
La 1.8. klo 13 Hautakivien kertomaa, Rauhankappelin edestä
Ke 5.8. klo 18 Keskustan rakennukset ja patsaat, Ilosaari Karjalan talo
Ke 12.8. klo 18 Hautakivien kertomaa, Rauhankappelin edestä
La 15.8. klo 13 Kauppaporvareiden korttelit, Vapauden puisto
Ke 19.8. klo 18 Varrella virran, pyöräillen Pielisjoen rantoja
La 22.8. klo 13 Keskustan rakennukset ja patsaat, Ilosaari Karjalan talo
Ke 26.8. klo 18 Kauppaporvareiden korttelit, Vapauden puisto
La 29.8. klo 12 ja 14 Maakuntapäivän opastukset (jokainen kierros klo 12 ja klo 14): 

- Lasten kierros (6-12 v. huoltajan kanssa), Vapauden puisto
- Hautakivien kertomaa, Rauhankappelin edestä
- Varrella virran pyöräilykierros (12-18 v.), Vapauden puisto

Lisäksi saatavilla bussilla tehtävä tilauskierros, Puun ja virran kaupunki.

Kierrosten kuvaukset:

Taidetta ja arkkitehtuuria 

Joensuun kaupungin 170-vuotiseen matkaan mahtuu myös kiinnostavaa taidetta ja arkkitehtuuria, mm. Eliel Saarisen suunnittelema kaupungintalo, puutalo korttelit sekä moderni ja yhteisöllinen Penttilänranta, jossa toteutetaan ”taidetta prosentti – periaatteella”-hanketta. Vanhan Penttilän sahan alueelle on rakennettu uutta Joensuuta, jossa vanha sahahistoria on tuotu esille mm. mielenkiintoisissa ympäristötaideteoksissa. Muistomerkit ja taideteokset värittävät kaupunkikuvaa ja kertovat omat tarinansa. Joensuun uusi tori itsessään kaupunkitaideteos, jonka halki kulkee Virta viivalla tai kaupunkilaisten kutsumana ”Sininen Virta”. Opas kertoo teosten taustoista ja tekijöistä sekä Penttilän historiasta.

Pohjoinen siltojenkierros

Pielisjoen rantoja myötäilevän kävelykierroksen varrella näet uutta ja wanhaa Joensuuta. Vanhan puukaupungin upeat puutalot joen länsirannalla tuovat esille 1800-luvun puolen välin jälkeisen puuarkkitehtuurin, kuulet Joensuun kaupungin historian eri vaiheita sekä tarinoita sen värikkäistä ihmisistä. Joen itäranta on vanhaa teollisuusaluetta, josta on muotoutunut moderni kaupunginosa sisältäen uutta ja vanhaa.

Eteläinen siltojen kierros

Pielisjoen ylittäviä siltoja on kaupungin alueella 7, tai 8, jos lasketaan ihan tarkkaan. Aloitamme kierroksen Joensuun rakastetuimman talon, kaupungintalon, edestä ja ylitämme vanhimpien siltojen kautta itärannalle. Nämä sillat rakennettiin jo 1800-luvun alussa ja niiden varsilla on pala kaupungin vanhaa historiaa, Pielisjoen linna ja Ilosaari. Palaamme takaisin joen länsipuolelle uudehkon Sirkkalan Sillan kautta, jonka länsipäässä ihailemme vanhaa Joensuun tyttökoulun rakennusta ja pohdimme koulukaupungin maineen syntymistä.

Kauppaporvareiden korttelit

Teemme kierroksen keskustan kortteleissa numeroiltaan 40 ja 48, jossa edelleen on vanhan puukaupungin henki. Tutustumme kortteleiden vanhoihin kauppakartanoihin, niiden piha-alueisiin ja kuulemme tarinoita talossa asuneista kauppiaista ja kauppaporvareista. Tiesitkö jo 1800-luvun tärkeimpien kauppaporvareiden nimet ja mistä he tänne tulivat, kun kaupunki perustetiin 1848? Kierroksen jälkeen tiedät.

Hautakivien kertomaa – kävelykierros Joensuun Vanhalla hautausmaalla

Mitä kertovatkaan vanhat hautakivet Joensuun historiasta?  Joensuun hautausmaa perustettiin samoihin aikoihin, kun kaupunki perustettiin. Kierroksella esitellään tunnettujen joensuulaisten merkkisukujen viimeiset leposijat, kuulemme historian kulkuun vaikuttaneiden pappien, kauppiaiden, opettajien ja virkamiesten elämäntarinoita ja mahtuu joukkoon myös pikkukaupungin kuuluisia naisia. Hautausmaalla tulee viehättävästi esille kahden uskontokunnan kaupunki, luterilaiset ja ortodoksiset leposijat sijaitsevat vierekkäin ilman raja-aitoja. 

Puun ja virran kaupunki

Bussikierroksen aikana kuulemme Joensuu kaupungin synnystä ja 1800-luvun kaupungin kehitykseen vaikuttaneista henkilöistä kuten esim. kuuluisista kauppaneuvoksista. Joensuun ydinkeskustan arkkitehtuuriin kuuluu helmiä 1800-luvun empire-, nikkari- ja uusrenesanssi-tyylin puurakentamisesta, kansallisromantiikkaa henkivä Joensuun kaupungintalo sekä Theodor Deckerin suunnittelema nykyinen Taidemuseon rakennus vuodelta 1894. Näemme myös muut Joensuun kiinnostavimmat arkkitehtuurisesti mielenkiintoiset kohteet, mm. Metla-talo ja Joensuu Areena. Tule mukaan kuulemaan kaupungin historiasta, kaupunkikuvasta ja menneisyyden merkkihenkilöistä.

Opasvaraukset ja tilausopastukset: Airi Okkonen, puh. 045 894 7557

Joensuun matkailuoppaat ry verkkosivut