Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Satiirinen komedia, joka liikkuu vauhdikkaasti eri aika- ja todellisuustasoilla

Ensi-ilta 24.11. Joensuun kaupunginteatterissa

Moskovalaisen kerrostalon toisen kerroksen kolmiossa asuva vuokralainen ja keksijä Timofejev katsoo rakentamaansa laitetta. Siinä se on. Kone joka läpäisee aikaa. Kädet täristen hän kääntää avaimesta ja syöksyy avaruuden halki ajassa taaksepäin. Valitettavasti paluulento omaan aikaan ei suju yhtä mutkattomasti sillä hänen matkatoverinsa jäävät vangiksi menneisyyteen.

Katastrofin kruunaa se että menneisyys saapuu Timofejevin mukana nykypäivän Moskovaan itse tsaari Iivana Julman hahmossa. Timofejev on pulassa. Miten selvittää suhde vaimoon ja tämän rakastajaan samalla kun yrittää piilotella tsaaria vaatekaapissaan? Mitä sanoa sisään pyrkivälle poliisille ja uteliaille naapureille? Miten saada ajan virtaan juuttunut isännöitsijä takaisin nykyaikaan ja tsaari historiaan?

Mihail Bulgakovin (1891-1940) tunnetuin teos ja maagisen realismin taidonnäyte on epäilemättä romaani Saatana saapuu Moskovaan. Se on julkaistu vasta kirjailijan kuoleman jälkeen, kuten myös monet muut hänen teoksensa. Bulgakov eli Neuvostovenäjällä aikana, jolloin stalinismi sai vahvan jalansijan. Useimpien taiteilijoiden kohdalla se merkitsi parhaimmillaankin ankaraa sensurointia ja elämistä pelossa.

Bulgakov ei juuri saanut tuotantoaan julki 1930-luvulla sillä se ei mahtunut aiheiltaan eikä muodoiltaan vallanpitäjien asettamiin raameihin.Suomessa harvoin esitetyn Iivana Julman Bulgakov kirjoitti silloin kun Venäjä oli vielä Neuvostoliitto ja sen yksinvaltiaana hääri Josif Stalin. Tsaari Iivana tempautuikin Stalinin Venäjälle ja näiden kahden itsevaltiaan ajat vertautuivat toisiinsa.

 

Joensuun teatterissa Iivana Julma saapuu 2000-luvun Putinin Venäjälle, jossa presidentti valitaan laillisilla vaaleilla, taiteilijoita ei uhkaa sensuuri eikä kansalaisten tarvitse pelätä sillä demokratia on syrjäyttänyt itsevaltiaat. Vai onko? Voiko mennyt maailma muuttaa tulevaa vai onko Venäjä aina tsaarin Venäjä vaikka sen voissa paistaisi?

Karnevaalisopan resepti:
1 Venäjä
1 aikakone
2 aikaa
1 isännöitsijä jumissa menneisyydessä
1 tsaari piilossa vaatekaapissa nykyajassa.

Lisämakua saat yllättämällä vaimosi rakastajan seurasta. Haudutteluun ei ole aikaa. Nauti välittömästi.

Lija Fischer on valmistunut Teatterikorkeakoulusta ohjaajaksi keväällä 2011. Hän on venäjänjuutalainen ja syntynyt Pietarissa mutta asunut Suomessa 7-vuotiaasta. Kolmen kulttuurin kansalaisena eläminen ja suomen kielen opetteleminen ovat vaikuttaneet Fischerin taiteelliseen ilmaisuun vahvasti. Fischer oli usean vuoden ajan kiinnityksellä Lappeenrannan kaupunginteatterissa ja toimii nykyään freelancerina Helsingistä käsin. Hän on ohjannut kotimaisia kantaesityksiä, päivitettyjä klassikoita, lastenteatteriesityksiä sekä immersiivistä teatteria. Esityksissään Fischeria kiinnostaa vahva visuaalisuus sekä erilaisten esittämisen tapojen samanaikaisuus näyttämöllä – näyttelijäntyö, tanssi, musiikki, kuvataide ja nukketeatteri. Iivana Julma – takaisin tulevaisuuteen on ensimmäinen venäläinen näytelmä, jonka Fischer ohjaa.

Lue lisää ja tutustu esityskalenteriin: www.kaupunginteatteri.jns.fi

logo-joensuun-kaupunginteatteri.pngJoensuun kaupunginteatteri
Rantakatu 20, 80100 Joensuu
Puh. 013 2675222
teatteri@joensuu.fi 
www.kaupunginteatteri.jns.fi
facebook-logo1.png