Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Runokylä 2020

Parppeinvaaran runokylän kesä tarjoaa monipuolisia kulttuurielämyksiä. Parppeinvaaralla voi viettää aikaa vaikkapa tutustumalla karjalaiseen perinteeseen museon näyttelyissä, nautiskelemalla karjalaisesta ruoasta ravintola Parppeinpirtissä ja osallistumalla mielenkiintoisiin tapahtumiin. Hullaannu kantelemusiikista tunnelmallisessa Runonlaulajan pirtissä, herkuttele karjalanpiirakoilla Parppeinpirtillä ja ihastele vaaralta aukenevaa maisemaa!

Parppeinvaaran Runokylän näyttelyissä yhdistyvät Suomen itäisimmän kunnan, Ilomantsin, historiasta nousevat teemat: karjalaisuus, sotahistoria, suomalainen mytologia ja rikas luonto. Kesän 2019 Möhkönvirta -nykytaidenäyttelyssä esitellään taidetta kahdeksalta suomalaiselta taiteilijalta. Esillä on vahvasti ja monipuolisesti taidemaalaus ja lisäksi valokuvataidetta, veistoksia, installaatioita sekä ääniteos. Möhkönvirta 2019 –näyttely tuo Parppeinvaaran runokylään ja Möhkön ruukille korkeatasoista taidetta, ja teosten sijoittelu tekee näyttelykäynnistä kolmelle vuosisadalle ulottuvan löytöretken. Vienalaispukuja-näyttelyssä, joka on kesän 2019 vaihtuva näyttely, pääsee tutustumaan Vienan karjalan hurmaavaan ja taidokkaaseen kansanpukuperinteeseen.

Rajakenraalin maja on legendaarinen, alun perin Rukajärvelle rakennettu kenraalimajuri Erkki Raappanan komennus- ja majoituspaikka. Rajakenraalin päivää vietetään tiistaina 9.7. E.J. Raappana Ilomantsissa –kiertoajelulla, jolla oppaana toimii sotakamreeri Rauno Suhonen. Musiikki on monin tavoin läsnä Parppeinvaaran runokylän kesässä ja perinne kohtaa nykyajan. Kantele ja runolaulu soivat Runonlaulajan pirtissä päivittäin ja kesä-heinäkuussa torstaisin järjestettävät museon sisäänpääsymaksuun sisältyvät tupakonsertit tuovat esille kansanmusiikin monipuolisuutta. Mateli Kuivalattaren ja muiden naisrunolaulajien vanhat runot heräävät henkiin Liisa Matveisen ja Tellu Turkan, suomalaisen kansanlaulun grand old ladyjen voimin 4.7. konsertissa Runonlaulajan pirtissä.

Lauantaina 20.7. ravintola Parppeinpirtillä juhlitaan perinteiseen tapaan Matelin päivää, jonka kunniaksi Matelin päivän konsertissa esiintyy VILDÁ. Duon musiikki on ainutlaatuinen yhdistelmä mystisiä joikuja, svengaavia rytmejä sekä improvisaatiota. Vaikutteita ammennetaan niin saamelaisten vahvasta luontoyhteydestä, modernista popmusiikista kuin suomalaiseta kansanmusiikistakin. Parppeinvaaran runokylä tarjoaa myös monipuolisia palveluita ryhmille. Ennakkovarauksesta on tarjolla erilaisia opastuskierroksia museossa. Teemalliset opastuskierrokset käsittelevät esimerkiksi karjalaista kulttuuria, sotahistoriaa ja runolauluperinnettä.

Ravintola Parppeinpirtillä on kesällä päivittäin katettuna karjalainen pitoateria ja ravintolasta löytyy myös maisematerassi, kesäkahvila ja piiroo- ja vatruskaleipomo. Tervetuloa viihtymään Parppeinvaaralle!

Aukioloajat:
1.1.-31.5. ja 1.9.-31.12.2020 keskiviikkoisin klo 12-16
1.6.-31.8.2020 kesä- ja elokuussa päivittäin klo 11-17, heinäkuussa päivittäin klo 10-18.
19.6.2020 suljettu.
Aukioloajan ulkopuolella Parppeinvaaran runokylä on avoinna ryhmille ennakkovarauksesta
.

Pääsyliput museoon:
8 € (talviaika 6€)
Lapset 7-15 v, eläkeläiset 6 € (talviaika 4 €)
Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi., Museokortti.

Lisätietoja: www.parppeinvaara.fi

Yhteydenotto:
Parppeinvaaran runokylä
Parppeintie 4 C 82900 Ilomantsi
050 3758787
parppei@ilomantsinmuseot.fi

parppeinv_runonlaulaja.jpg