Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Möhkön ruukin kesä 2018

Möhkön ruukki sijaitsee Suomen itäisimmässä kylässä Möhkössä, Koitajoen rannalla. Möhkön ruukin ainutlaatuinen kulttuuriympäristö on yhdistelmä rakennuksia, teollisuus- ja sotahistoriaa ja kaunista luontoa. Tunnelmallisissa päärakennus Pytingissä ja ulkorakennus Ambarissa vierailija voi tutustua näyttelyissä ruukin historiaan, raudanvalmistukseen, savotta-, uitto- ja metsäperinteisiin ja sotahistoriaan.

Kesän teemanäyttelynä on ilomantsilaisten luontosuhteesta kertova Näe metsä puilta – Topi Ylä-Monosen valokuvia –näyttely. Möhkön ruukilla ja Parppeinvaaran runokylässä esillä oleva Möhkönvirta 2018–nykytaidenäyttely tuo Ilomantsiin esille korkeatasoista oman aikamme taidetta Suomesta ja naapurimaista.

Ruukin piha-alueilla voi jaloitella romanttisella Lemmenpolulla, rauhoittua Lotinankosken ja Koitajoen rannalla tai kurkata vaikkapa uimahuone Ryöppyyn, jossa ilomantsilainen herrasväki kävi kylpemässä vielä 1910-luvulla. Sepän pajassa on tiistaisin heinäkuussa taontanäytöksiä. 

Möhkön ruukin museoperjantait tarjoavat museovieraille museon sisäänpääsymaksuun sisältyviä opastustuokioita, visailua ja yhteislaulua. Ryhmäasiakkaille Möhkön ruukilla järjestetään opastettuja kierroksia ennakkotilauksesta. Juhannuspäivänä 23.6. Möhkössä juhlitaan perinteisesti juhannusta juhannustanssien ja kokon merkeissä. Möhkön ruukkipäivä on kaikenikäisille sopiva tapahtuma sunnuntaina 15.7. Ruukkipäivän teemana on Metsien Möhkö ja tapahtumassa on luvassa monenlaista metsään liittyvää ohjelmaa, muun muassa tukkilaisnäytös.

Möhkön ruukin kesäkausi päättyy Valon yöhön 1.9., jolloin lyhdyt ja valot syttyvät hämärtyvään iltaan koristamaan ruukin aluetta. Möhkön ruukki toimii tiiviissä yhteistyössä muiden paikallisten toimijoiden kanssa.

Möhkössä toimii kesäisin myös teatteri Möhkö, jonka kesän 2018 näytelmässä nimeltä Koita seikkaillaan Koitajoen varsilla. Vanhassa entisöidyssä asuntoproomu Mantassa palvelee kahvila Möhkön Manta ja Möhkön kylästä löytyy matkailijoille monipuolisia majoitus- ja matkailupalveluita. Tervetuloa tutustumaan Möhkön ruukin ainutlaatuiseen miljööseen ja vireään kyläyhteisöön!

Möhkön ruukin aukioloajat: 1.6.-31.8. kesä- ja elokuussa päivittäin klo 11-17 (juhannusaattona suljettu), heinäkuussa päivittäin klo 10-18. Aukioloajan ulkopuolella ryhmille ennakkovarauksesta. Möhkön ruukin museon pääsymaksut: Aikuiset 8/6/0 euroa, Museokortti. Lisätietoja: www.mohkonruukki.fi, www.mohko.net