Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Möhkön ruukin kesä 2019

Möhkön ruukki sijaitsee Suomen itäisimmässä kylässä Möhkössä, Koitajoen rannalla. Möhkön ruukin ainutlaatuinen kulttuuriympäristö on yhdistelmä rakennuksia, teollisuus- ja sotahistoriaa ja kaunista luontoa. Tunnelmallisissa päärakennus Pytingissä ja ulkorakennus Ambarissa vierailija voi tutustua näyttelyissä ruukin historiaan, raudanvalmistukseen, savotta-, uitto- ja metsäperinteisiin ja sotahistoriaan. 

Möhkönvirta -nykytaidenäyttely
Kymmenes Möhkönvirta nykytaidenäyttely on esillä Möhkön ruukilla ja Parppeinvaaran runokylässä. Taideteokset on sijoitettu museoympäristöön pysyvien kokoelmien rinnalle ja lomaan. Möhkönvirrassa nykytaide ja Pohjois-Karjalainen kulttuurihistoria kohtaavat, teoksia on useilta eri taiteilijoilta. Esillä on maalauksia, akvarelleja, veistoksia, installaatioita, ääniteos sekä valokuvia.

Susi, saha ja GPS - suomalaista metsämuseohistoriaa
Käsitykset siitä, millainen metsämuseon pitäisi olla, ovat vaihdelleet. Metsämuseokokoelmiin eri aikoina ovat kuuluneet esimerkiksi kookospähkinä, strutsinmuna, tammenterhon istutuskuokka, rukinlapa, sotilaskypärä, pokasaha, monitoimikone, käkikello ja koirannahkarukkaset, täytetty susi, luonnonsuojelubanderolli ja geokätköilijän GPS-laite. Susi, saha ja GPS -näyttelyssä palataan suomalaisen metsämuseotoiminnan alkujuurille ja myös nähdään, millaista on moderni metsämuseotyö. Näyttelyn on tuottanut Suomen Metsämuseo Lusto.
 

Ruukin piha-alueilla voi jaloitella romanttisella Lemmenpolulla, rauhoittua Lotinankosken ja Koitajoen rannalla tai kurkata vaikkapa uimahuone Ryöppyyn, jossa ilomantsilainen herrasväki kävi kylpemässä vielä 1910-luvulla. Sepän pajassa on tiistaisin heinäkuussa taontanäytöksiä. 

Möhkön ruukin museoperjantait tarjoavat museovieraille museon sisäänpääsymaksuun sisältyviä opastustuokioita, visailua ja yhteislaulua. Ryhmäasiakkaille Möhkön ruukilla järjestetään opastettuja kierroksia ennakkotilauksesta. Juhannuspäivänä 22.6. Möhkössä juhlitaan perinteisesti juhannusta juhannustanssien ja kokon merkeissä. Lauantaina 29.6. on lupa vaihtaa vapaalle "Akkojen Vappaa" -tapahtuman merkeissä. Ohjelmassa on hemmottelua, tuote-esittelyjä ja -myyntiä sekä hyvää ruokaa. Möhkön ruukkipäivä on kaikenikäisille sopiva tapahtuma sunnuntaina 14.7. Ruukkipäivän teemana on Möhkö - siinä rajalla. Ohjelmassa on mm. petroskoilaisen Kantele-yhtyeen esiintyminen.

Möhkön ruukin kesäkausi päättyy Valon yöhön 31.8., jolloin lyhdyt ja valot syttyvät hämärtyvään iltaan koristamaan ruukin aluetta. Möhkön ruukki toimii tiiviissä yhteistyössä muiden paikallisten toimijoiden kanssa.

Möhkössä toimii kesäisin myös teatteri Möhkö, jossa esitetään kesällä 2019 Arto Paasilinnan rakastettu klassikko Ulvova mylläri. Vanhassa entisöidyssä asuntoproomu Mantassa palvelee kahvila Möhkön Manta ja Möhkön kylästä löytyy matkailijoille monipuolisia majoitus- ja matkailupalveluita. Tervetuloa tutustumaan Möhkön ruukin ainutlaatuiseen miljööseen ja vireään kyläyhteisöön!

Möhkön ruukin aukioloajat: 1.6.-31.8. kesä- ja elokuussa päivittäin klo 11-17 (juhannusaattona 21.6. suljettu, juhannuspäivänä 22.6. klo 10-18), heinäkuussa päivittäin klo 10-18. Aukioloajan ulkopuolella ryhmille ennakkovarauksesta. Möhkön ruukin museon pääsymaksut: Aikuiset 8/6 euroa, Museokortti. Lisätietoja: www.mohkonruukki.fi, www.mohko.net