Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Kultaa, kuplivaa ja nykykarjalaista kulttuuria

Ilomantsi on monipuolinen matkailukunta. Tarjolla on mahtavat maisemat luonnossa liikkujalle, nähtävyyksiä ja tapahtumia kulttuurikulkijalle, makuelämyksiä kulinaristeille.

Elias Lönnrot teki 1800-luvun alkupuolella runonkeruumatkoja Ilomantsiin ja merkitsi muistiin ilomantsilaisten runonlaulajien säkeitä, joista syntyi mm. Kanteletar. Ilomantsilaiset runonlaulajien pirtit ovat suojeltuja kulttuurirakennuksia. 

Ilomantsin luonto on soiden, vaarojen, aarniometsien ja vesistöjen vaihteleva kokonaisuus. Puhtaan luonnon lumon voi aistia upeissa harjumaisemissa, Karjalan Kierroksen vaellusreiteillä patikoiden, aarniometsän keskellä kiemurtelevalla Koitajoella meloen ja keväthangilla hiihtäen. 

Kunta on perustettu1875
ilomantsilaisian. 5200
Matkaa Joensuuhun73 km

Hermannin Viinitila. Vanhin suomalainen viinitila ja ensimmäinen kuohuviinitila.

Lue lisää

Nähtävää ja koettavaa Ilomantsissa

Runonlaulun historiaan voi tutustua Parppeinvaaran Runokylässä, jossa kesäisin helkkyvät kantelesävelet. Samassa pihapiirissä Ravintola Parppeinpirtti vaalii karjalaista ruokaperinnettä. Möhkön ruukki esittelee raudanvalmistuksen historiaa ja Möhkön metsäistä aikaa, Taistelijan Talo ja Rajakenraalin maja ovat sotahistoriamme keskeisimpiä tutustumiskohteita.

Viehättäviä vierailukohteita ovat Nukke- ja nalletalo, yli 3000 nuken ja nallen koti, Suomen itäisin Taitokeskus Piirolan Piha, joka tarjoaa kulttuuria ja kädentaitoja sekä Katri Vala Kulttuurikeskus.

 Hiljaisuuden kohtaa kauniissa kirkoissamme. Evankelis-luterilainen kirkko (1796) "Sadan enkelin kirkko" on yksi Suomen värikkäimmistä kuvakirkoista ja Pyhän Profeetta Elian kirkko (1892) Suomen suurin ortodoksinen puukirkko. Vierailun kruunaavat paikalliset herkut; karjalanpiiroot ja vatruskat sekä Hermannin Viinitilan tuotteet niin paikan päällä nautittuna kuin kotiin vietyinä tuliaisina.

Lue Ilomantsin tapahtumista: menoinfo/ilomantsi. Tapahtumia löydät lisäksi Ilomantsin palvelukartasta.

Runokylän ryhmäpaketti

Parppeinvaaran Runokylän upeassa vaaramaisemassa karjalainen kulttuuri esittäytyy kaikessa kirjossaan.

Lue lisää ja varaa
Hieno blogikirjoitus ja kuvat Koitajoen kierroksesta - Seikkailua Venäjän rajalla – Koitajoen eteläinen kierros

Hieno blogikirjoitus ja kuvat Koitajoen kierroksesta

Seikkailua Venäjän rajalla – Koitajoen eteläinen kierros

Ilomantsin matkailuesite sähköisenä

Tutustu Ilomantsin majoitus- ja ruokapaikkoihin sekä käyntikohteisiin!

Lue lisää
Ilomantsi & Lieksa - Sodan jäljillä

Ilomantsi & Lieksa

Sodan jäljillä

Opas sotiemme 1939-1944 muistomerkeille Ilomantsissa ja Lieksassa.

Lue lisää