Koe Pohjois-Karjalan upeat maisemat kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla

KOLIN KANSALLISPUISTO
Herajärven kierros.
Kansallispuiston Kolin kupeessa, upea, monipuolinen ja maisemallisesti mielnkiintoinen reitti. Herajärven kiertävä, vaativa rengasreitti koostuu kahdesta osasta. 35 kilometrin pohjoisesta lenkistä ja 30 kilometrin eteläisestä laajennusosasta. Toinen alkuperäisistä vetoköysilautoista korvattu sillalla. Laajennusosalla kahluuvaijeri. Puolet reitistä on kansallispuiston alueella. Metsäpolkua, joka paikoin kallioista ja kivikkoista, pikkuteitä ja pitkospuita. Paljon nousuja ja laskuja, jotka usein jyrkkiä.

Lähtöpaikka: Luontokeskus Ukon piha-alue
Pituus: 35 km+ 30 km, tai 60 km
Taukopaikat:
mm. Ikolanahon nuotiopaikka ja varaustupa, Ryläyksen kota tulipaikkoineen, Myllypuron nuotiopaikka, Kiviniemen umpilaavu nuotiopaikkoineen, sauna. Kiviniemen matkailutila palveluineen, Ahosaaren nuotiopaikka 
vaellus.info/reitit/herajarven-kierros/

PATVINSUON KANSALLISPUISTO
Patvinsuolla on noin 80 km hyvin merkittyjä polkuja. Polut ovat pääosin helppokulkuisia. Suo- ja kosteikkoalueilla on kulkijoille pitkospuut noin 20 km matkalla. Puiston suosituin retkeilyreitti on Suomunjärveä kiertävä 15 km:n pituinen Suomunkierto.

Erilaisia reittejä: mm. Karjalan kierros, Susitaipale, Karhunpolku, Suomunkierto, Patvinkierto, Mänty -ja Kuusipolku
www.luontoon.fi/patvinsuo/reitit  
www.vaellus.info/reitit.php

PETKELJÄRVEN KANSALLISPUISTO
Petkeljärven puistossa on noin 10 km merkittyjä reittejä, se on suosittu päiväretkikohde. Kuikan Kierros -luontopolku (6,5 km) kulkee vaihtelevassa harjumaastossa, jonka tunnelma on kuin sadussa. Polun varrella voi nähdä majavan työmaita, luhtaniittyä ja metsäpalojen merkitsemää mäntykangasta sekä poiketa Petkeljärven retkeilykeskuksessa. Osin samaa reittiä seuraa Harjupolku (3,5 km). Korkeasärkän polku (2 km) johdattaa kävijän Valkiajärven ja Kaitajärven kauniisiin maisemiin. 
www.luontoon.fi/petkeljarvi/reitit 
www.luontoon.fi/petkeljarvi/aktiviteetit

RUUNAAN RETKEILYALUE
Ruunaan maisemissa on yli 50 km vaihtelevia ja merkittyjä patikointireittejä. Luontopolku Närelenkki (2 km) Neitikoskella ja Siikakosken pikkulenkit sopivat mainiosti perheretkeilyyn. Vaativammalle vaeltajalle sopivat esimerkiksi Neitijärven kierros (22 km) ja Koskikierros (31 km) tai näiden yhdistelmä. Lieksanjoen voi ylittää Haapavitjan ja Siikakosken riippusiltoja pitkin ja samalla voi ihailla kosken kuohuja. Reittien varrella on mukava levähtää ja nauttia eväistä huolletuilla laavuilla ja tulentekopaikoilla. 
www.luontoon.fi/ruunaa

RETIT KARTALLA: https://retkikartta.fi/
LISÄTIETOJA LUONNOSSA LIIKKUMISESTA: www.luontoon.fi

RETKEILYALUEET

NURMES
Peurajärven virkistysalue. Peurajärvi on ihanteellinen perhekohde. Pieneen ja rauhalliseen alueeseen ehtii hyvin tutustumaan päivän aikana.
Siirry kohteen sivulle >

Mujejärven alue
Mujejärven alue on sopiva kohde retkeilijälle, joka haluaa nauttia rauhasta. Alueella voi tehdä useankin päivän ajan pieniä retkiä kallioiden, harjujen ja järvien kirjomassa maisemassa.
Siirry kohteen sivulle >

LIEKSA
Pieni Ritojärvi
Pieni Ritojärvi on ihastuttava päiväretki-kohde. Parasta antia on Ritojärven kierto (5,2 km), joka kokoaa pienen alueen kauneimmat näkymät saman reitin varrelle.
Siirry kohteen sivulle >

Änäkäisen virkistysmetsä
Änäkäisellä voi virkistäytyä kalastuksen parissa tai tutustua panssariesteiden keskellä kouriin tuntuvasti viime sotiemme historiaan. Suomen ja Venäjän välinen raja on noin 8 kilometrin päässä alueelta.
Siirry kohteen sivulle >

Ukonsärkkä
Ukonsärkkä on pieni päiväretkeilyyn sopiva kohde, jonka kauneutta ei voi olla ylistämättä. Hieno harju vanhoine metsineen sijaitsee aivan itärajan tuntumassa.
Siirry kohteen sivulle >

Reposuon alue
Reposuo on linnustollisesti arvokas soidensuojeluohjelman kohde Pankakosken taajaman kupeessa. Siellä voi helposti seurata lintujen pesimäpuuhia tai muuttolintujen vierailuja.
Siirry kohteen sivulle >

ILOMANTSI
Koitajoen alue
Koitajoen alue on erinomainen retkeilykohde, jonka salomaisissa maisemissa voi virkistäytyä luonnonrauhan keskellä. Alueella on myös mielenkiintoinen historia. Alueen halki virtaa rauhallinen Koitajoki pienine koskineen.
Siirry kohteen sivulle >

KONTIOLAHTI
Jouhteninen
Jouhteninen on Höytiäisen selällä sijaitseva monien erikoisuuksien saari. Pienen saaren pinta-ala kasvoi 1800-luvun jälkimmäisellä puoliskolla Höytiäisen pinnan laskun myötä.
Siirry kohteen sivulle >

Kolvananuuron luonnonsuojelualue
Useat retkeilijät saapuvat Kolvananuuroon ihailemaan rotkolaakson koskematonta luontoa ja sen erikoista kasvistoa. Puolessa päivässä ehtii kiertämään vaativan luontopolun, joka johdattelee kulkijaansa välillä kivilouhikossa ja välillä iäkkään puuston tai saniaislehdon halki puron solinan säestämänä.
Siirry kohteen sivulle >


Opastetut Patikointiretket kansallispuistoihin

Koli, Hiidenportti ja Tiilikkajärvi

» Tutustu retkiin