Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

”Nostetaan omat tapamme nurkista keskiöön”

Kulttuurilähettiläs ei malta odottaa Joensuun uuden torin valmistumista

Visit Finland avaa maaliskuun puolivälissä Rent a Finn -palvelun, jossa Suomeen matkaavat turistit voivat saada paikallisen onnellisuusoppaan kansan riveistä. Samassa hengessä kutsuimme oppaaksemme maailmaa paljon kiertäneen ja takaisin Pohjois-Karjalaan muuttaneen Sari Kaasisen.

Moni muistaa Sari Kaasisen karjalaishenkisestä kansanmusiikkiyhtye Värttinästä. Yhtyeen Oi Dai -levy vuonna 1991 oli kansainvälinen läpimurto, joka mullisti Kaasisen arjen.
—Vuosina 1991-92 reissasimme paljon. Koko ajan Suomessa mutta enemmän ja enemmän myös Euroopassa. Ensimmäiset Amerikan reissut tehtiin vuonna 1993. Kävimme maailmalla laulamassa ja hymyilemässä, ja kotona sitten pestiin pyykit ja kiukuteltiin, taiteilija nauraa muistellessaan 90-luvun menovuosia.
Esikoisen syntymän jälkeen 1994 Kaasinen muutti kotikonnuille Pohjois-Karjalaan.
—Iski armoton koti-ikävä. Kesä-heinäkuun vaihteessa muutimme Helsingistä takaisin Rääkkylään. Se oli mahtavaa!

Taiteilijasta yrittäjäksi ja kulttuurijohtajaksi

Värttinä-uransa jälkeen Kaasinen on esiintynyt sooloartistina Otawa- ja Set’akat-yhtyeissä. Musiikin tohtoriksi valmistunut Kaasinen asui 2010-luvun alun perheineen Etelä-Karjalassa, viimeiset neljä vuotta kulttuuri- ja tapahtumakeskus Kehruuhuoneen yrittäjänä. Vuoden 2018 alussa energinen moniosaaja valittiin Joensuun kaupungin kulttuurijohtajaksi. 
—Tuli taas koti-ikävä. Kun paikka tuli auki, mieheni sanoi, että totta kai haet, kun koko ajan puhut siitä kotiin muuttamisesta. Ja mie hain. 

Kaasinen.jpg


Joensuun torista näyteikkuna
Kun kulkee paljon maailmalla, oppii katsomaan synnyinseutuaan uudella tavalla. Kaasinen haluaa, että myös Joensuussa ja Pohjois-Karjalassa nostetaan omat tavat ja perinteet nurkista keskiöön.
Kesällä 2019 täyteen toimintaansa pääsevä Joensuun remontoitu kauppatori on korkealla Kaasisen ajatuksissa.
—Kun uusi tori saadaan vauhtiin, siellä riittää katseltavaa, kuultavaa ja ostettavaa! Toivon, että ilo eläisi Karjalassa edelleen ja ainutlaatuinen elämäntapamme ja -tyylimme vain vahvistuisi.

Kansainvälisille matkailijoille Suomen tärkein vetovoimatekijä on luonto. Mutta paikallinen kulttuuri – kaupungissa tai maaseudulla on suola, joka maustaa matkan.
—Joensuu on upea kaupunki. Meillä on paljon sellaista, mitä ei ole missään muualla. Esimerkiksi jokivarsi on niin kaunis sekä kesällä että talvella. Toivon, että saamme tulevina vuosina kehitettyä joensuulaista kulttuuria ja kaupunkikuvaa niin, että se todella erottuu muista, sekä Suomessa että ulkomailla.

Talvella saunaan ja taiteiden pariin
Mutta minne viedä paikallisesta kulttuuritarjonnasta kiinnostunut matkailijapariskunta talvisessa Joensuussa?
—Veisin heidät kansainvälisen tason taidemuseoomme sekä totta kai kaupunginorkesterin konserttiin. Tietenkin haluaisin tutustuttaa heidät myös suomalaiseen saunakulttuurin avantoineen – pilkkopimeässä pakkasillassa.

Kesäaikaan Kaasinen opastaisi vieraat torille, kun siellä soi. —Ja maistamaan oikeata, kunnon Martta-kahvilan karjalanpiirakkaa. Ja Taitokortteliin. Myös ortodoksinen kulttuurikeskus  on kokemisen arvoinen paikka. Ja tietenkin Ilosaareen Ja mustikkaan. Tuleekin pitkä päivä! hän innostuu.

Työmatkallaan Joensuussa nopeasti piipahtavalle vieraspaikkakuntalaiselle kulttuurijohtaja suosittelee keskustassa sijaitsevaa matkailu-, käsityö- ja kulttuurikeskus Taitokorttelia. Vanhaan puutalokortteliin noussut sympaattinen ja monipuolinen kohde kahviloineen, myymälöineen ja tapahtumineen houkuttelee vuosittain 250 000 vierasta.
—Voisimme kahvitella Taitokorttelissa ja tutustuisimme pohjoiskarjalaiseen käsityötaitoon. Menisimme vaikka kutomaan tunniksi!

Teksti: Simana Oy
Kuvat: Sari Kaasinen