Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Tänään Nurmes, huomenna New York

Arkipäivää, maailmankuululle sellistille Jussi Makkoselle

Melko pian tämän haastattelun jälkeen Makkosen tie käy Amerikan kiertueelle. Hän on saanut kolmen vuoden työluvan Amerikkaan. Taiteilijaviisumia niin pitkäksi aikaa on hyvin vaikea saada ja sellainen myönnettiin hiljattain kuulemma myös Stevie Wonderille.
- Muutin Nurmekseen, koska täällä Pohjois-Karjalassa on minun sielunmaisemani. Siihen kuuluu Pielinen, Koli, Bomba ja syntymäkaupunkini Lieksa. Kaikki ovat tässä lähellä, minun ei tarvitse erikseen lähteä kauemmaksi lataamaan akkujani, Makkonen sanoo.

Pielisen Karjala on ollut monelle maailmankuululle taiteilijalle tärkeä paikka. Makkoselle on myös tärkeää, että hän saa luonnosta imeä samoja vaikutteita kuin esimerkiksi Sibelius. Ja myös ystävien tuominen maailmalta näihin maisemiin on tärkeää.
- Karjalaisuus on täällä kasvaneena osa minun identiteettiä. Se on myös iso osa minun työidentiteettiä. Karjalaisten kanssa on helppo ja hyvä olla, Makkonen kehuu.

- Leppoisa oleminen on tärkeää välillä, ei ole kiirettä mihinkään. Se auttaa myös taitelijaa pääsemään rentoutuneeseen tilaan. Jos elämä on kiireistä ympärillä, silloin ei itsekkään osaa rentoutua. Bomban kylpylästä on tullut täällä minulle tärkeä paikka. Nurmeksessa kaikkien asioiden hoito on ollut helppoa. Kun hyppään Kuopiosta lentokoneeseen, olen pian toisella puolella maailmaa, Makkonen kertoo.

Sadoille tuhansille kuulijoille ympäri maailmaa soittaneen sellisti Jussi Makkosen tapa tulkita Sibeliusta löysi klassiselle musiikille myös uuden, nuoren yleisön. Hänen pianistinsa Nazig Azezianin kanssa toteuttamat tarinalliset konsertit lumosivat koululaiset eri puolilla Suomea. Monille kuulijoista konsertti oli heidän ensimmäinen kosketuksensa klassiseen musiikkiin.
Makkonen asetti taannoin tavoitteekseen soittaa Sibeliusta 500 000 lapselle ja nuorelle vuoden 2017 loppuun mennessä. Kun itsenäinen Suomi täytti 100 vuotta, se tavoite toteutui.
- Tavoitteet elämässä ovat minulle tärkeitä.

Seuraavaksi on tarkoitus julkaista pianisti Nazig Azezianin ja kirjailija ja kuvittaja Katri Kirkkopellon kanssa Zacharias Topeliuksen satunäytelmään Lintu sininen perustuva kuvakirja ja levy helmikuussa 2019. Tarinan kuvittaa ja uudelleen kertoo Katri Kirkkopelto. Tulkitsemme Nazig Azezianin kanssa tulevalla levyllä Lintu Sininen -teoksen, jonka on meitä varten säveltänyt Jonne Valtonen. Soitamme Vaasan kaupunginorkesterin solisteina, jota johtaa ylikapellimestari James Lowe. 

Lintu Sininen on jatkumoa Soiva metsä – Jean Sibeliuksen matkassa -kuvakirjalle, joka julkaistiin vuonna 2015. Levyn ja kirjan yhdistelmä jaettiin Opetusministeriön tuella jokaiseen Suomen alakouluun. Soiva metsä -levy ylitti platinalevyrajan myynnin ensimmäisenä suomalaisena kamarimusiikkilevynä elokuussa 2017. Lintu Sininen -lastenkulttuuriprojekti jatkaa tekijöiden pyrkimystä tuoda kuvaa, tarinaa ja musiikkia yhdistävää taide-elämystä lapsikuulijoille. 

Lintu-Sininen-kansikuva-med-1.jpg

- Zacharias Topeliuksen syntymästä on kulunut nyt 200 vuotta. Lintu sininen -satunäytelmässä Topelius käsitteli oikeudenmukaisuuden, uusperheen, sisarkateuden, rakkauden ja rohkeuden teemoja, jotka ovat nyky-yhteiskunnassa edelleen ajankohtaisia ja puhuttelevat sekä lapsia että aikuisia. Näytelmän muokkaaminen kuvakirjan muotoon antaa teokselle nykyaikaisen äänen yhdessä musiikin kanssa, Makkonen kertoo.

 Jussi Makkonen täyttää 40 vuotta ja sen kunniaksi Lieksan Brahe-salissa pidetään Lintu Sininen- juhlakonsertti ensi helmikuussa 23.2.2019.
- Äitini kuoli keuhkoveritulppaan, kun olin yksi vuotias. Haluaisin, että myös äitini tunteneilla ihmisillä olisi mahdollisuus tulla juhlimaan kanssani syntymäpäiväkonserttiini, Makkonen sanoo.

Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian ovat viime vuosina erikoistuneet suomalaisen taidemusiikin esittämiseen. He ovat tavoittaneet viime vuosien aikana satoja tuhansia kuulijoita Suomessa ja ulkomailla konserteillaan, levyillään ja musiikkivideoillaan. He ovat esiintyneet konserttikiertueillaan muun muassa Yhdysvalloissa, Aasiassa, Meksikossa ja eri puolilla Eurooppaa.
- Haluan viedä omalta osaltani Pielisen-Karjalaa maailmalle. Konserteissamme on usein taustalla täällä kuvatut luontoaiheiset videot. Monelle suurkaupungin kasvatille nämä maisemat näyttävät ihan satumaailmalta.

jussimakkonen.com

Teksti ja kuva: Ulla Korkatsu