Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Haaveena suurpedon bongaaminen

Kun tiskijukkien SM-kisat 1997 päättyivät DJ Peltsin voittoon, tuomaristo kehui voittajan showta energiseksi. 20 vuotta myöhemmin kansallispuistokummi, kalastusopas ja toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola energisoi kansaa luontoon.

Viime syksynä käynnistyneessä Ylen Peltsin kova vuosi -televisiosarjassa mies mittaa itseään kuudessa pitkäkestoisessa liikuntahaasteessa keskellä komeaa luontoa. Hän haastaa videoiden ja vinkkien avulla myös muut liikkumaan.

Haave: suurpedon bongaaminen

Televisio-ohjelmien kuvauskeikat ovat tuoneet luontoliikunnan lähettilään Pohjois-Karjalaan kymmeniä kertoja. Peltola on muun muassa uinut pitkää matkaa Pielisessä, laskenut uiden Ruunaankoskia, pyöräillyt ja juossut Lieksan Karhunpolkua, melonut joilla ja järvillä sekä lentänyt kuumailmapallolla Kolin kansallispuistossa. Liikuntasuoritusten lisäksi mies on metsästänyt teeriä Ilomantsissa, majavaa Tohmajärvellä, karhua Kontiolahdella ja sorsia Joensuun Enossa. Miehen toive suurpedon kohtaamisesta muulloinkin kuin metsästystilanteessa elää yhä. Viime syksynä hän pääsi seuraamaan ahman jälkiä lumisella Karhunpolulla Lieksassa. Vuorokautta myöhemmin tulivat vastaan suuren karhun jäljet.

—Vaikka karhu oli varmasti jo kaukana, kiipesin saman tien harjun päälle katsomaan, missä se luuraa. Tuoreen ja jättimäisen karhun jäljen näkeminen oli pysäyttävä kokemus. Koko loppumatkan katselin sitten ympärilleni vähän eri tavalla – olisin kyllä halunnut nähdä karhun, suden tai ahman.

Onko Pohjois-Karjala maailman paras paikka?

Suurin syy Peltolan lukuisiin vierailuihin Pohjois-Karjalassa on Erätulilla- ja Peltsin kova vuosi -ohjelmia kuvannut kontiolahtelainen Juha Korhonen. Hän on ideoinut ja etsinyt sopivia kohteita Pohjois-Karjalasta ja ympäri maata. Parivaljakon keskinäisestä sanailusta huomaa, että miehet ovat viettäneet aikaa yhdessä tuhansia tunteja.

—Juhahan on maailman itsepäisin ihminen, mutta ihan mukava. Hän on aivan vilpittömästi sitä mieltä, että Pohjois-Karjala on maailman paras paikka, Peltola sanoo. 

 

 

Yläbannerin kuva: Niina Raitanen/Yle

Peltsi Lammassaari Koitere 2012 elokuu.jpg


Venäjäkin kutkuttaa

Maailmalla paljon reissanneelle Peltolalle on pistänyt silmään, kuinka helppoa Pohjois-Karjalassa on piipahtaa luontoon.

—Reittejä on merkattu maastoon ja tehty asioita sen eteen, että luonnossa on helppo liikkua. Tällainen aktiivinen toiminta helpottaa kansalaisen pääsyä luontoon, ja Pohjois-Karjalassa voi harrastaa hirveän monipuolisesti kaikkea luontoon liittyvää. Kokemisen arvoisia paikkoja, Koitere-järvi ja muut, Peltola sanoo.

Syksyllä 2017 taittunut, yli 140 kilometrin polkujuoksu-urakka Lieksan Karhunpolulla oli Peltolalle kova mutta mieluisa koitos.

—Karhunpolussa oli sekin hyvää, kun se on niin pitkä. Näin helsinkiläisenä on välillä kiva mennä metsiin, jotka eivät ihan heti lopu kesken. Ja Venäjän rajan läheisyyskin tuo aina pientä jännitystä, vaikkei se muuten arjessa näkyisikään.

Peltsin kova vuosi -ohjelmasarjan finaalijakso kuvattiin Pohjois-Karjalassa elokuun puolivälissä. Peltsi taivalsi kajakilla, rullasuksilla, kiipeillen ja patikoiden rajavyöhykkeeltä Ruunaan kautta Kolille: 
Lue lisää

Katso lisää:

• Peltsi: ”Pohjois-Karjala on mun spiritual place” 
• Kaljaa, tomaattia, lanttukukkoa…Karhunpolun kulinaristikerhon kokous  
Kaverikuittailun ABC 
• Yle Areena: Peltsin kova vuosi Lieksan Karhunpolulla