Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Kaisa Mäkäräinen kaipaa maailmalla reissatessaan karjalanpiirakoita ja vesistön läheisyyttä

”Ehkä vesistöjä pitäisi matkailun näkökulmasta enemmän hyödyntää”

Vesi eri olomuodoissaan on ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräiselle rakas elementti: hän nauttii hyvälumisista talvista ja kaipaa maailmalla reissatessaan muun muassa vesistön läheisyyttä. Kotikaupungissaan Joensuussa häntä ilahduttaa myös luontoon pääsemisen helppous.
Koli, Lykynlampi, Pärnävaara, Jaamankangas, Kontiolahti. Siinä rakkaita reittejä sisältävä viisikko, joiden alueella Kaisa Mäkäräisen elämä kotimaisemissa pitkälti pyörii. Muistoja Pohjois-Karjasta alkoi kerääntyä vasta, kun kainuulainen lukion jälkeen Joensuuhun muutti.
– Kolilla olin käynyt ala-asteella ehkä luokkaretkellä, mutta en ole varma, olinko koskaan käynyt Joensuussa ennen muuttoani tänne. Se oli vähän hyppy tuntemattomaan. Kun pääsin saman vuoden keväällä ampumahiihtokuvioihin matkaan, kotiutuminen alkoi sujua nopeammin, Mäkäräinen muistelee.

Ampumahiihtoon Mäkäräinen tutustui toden teolla Kontiolahden Urheilijoiden toimintaan mukaan mennessään. Vähitellen ampumahiihto alkoi viedä naista ympäri maailmaa ison osan vuodesta. Reissussa hän kaipaa yksinkertaisia asioita:
– Karjalanpiirakoita, ehdottomasti! Kesällä kaipaan niitä valoisia iltoja, kun voi istua ulkona kymmeneen asti tai tehdä treenin paljon myöhemmin, kun on valoisaa riittää. Lisäksi kaipaan järviä ja vesistön läheisyyttä, sitä, että on vettä näkyvissä. Tänä kesänä varsinkin, kun oli hyvä kesä: voi mennä uimaan oikeastaan mihin vaan. Ne ovat täällä minulle tärkeitä asioita.

Pohjois-Karjalan upeiden vesistöjen Mäkäräinen toivookin saavan nykyistä laajempaa huomiota. Järvi-Suomesta puhuttaessa ajatellaan usein Saimaan aluetta.
– Mutta onhan täällä Höytiäinen, Pielinen, Pyhäselkä, pienempiä järviä ja lampia. Melkein sama mihin menee, aina on vettä näkyvissä. Ehkä vesistöjä pitäisi matkailun näkökulmasta enemmän hyödyntää, että olisi tarjontaa helposti vaikka vuokraamaan soutuveneen. Joensuun keskustastakin on niin helppo lähteä vesille.


”On tosi siistiä lähteä 50 kilometrin hiihtolenkille kotiovelta”

Noljakassa asuva Mäkäräinen tietää, ettei keskustan alueella lenkkeilyn tarvitse olla kaduilla juoksemista. Kontionpolut Jaamankankaalla on reitistö, jota hän suosittelee matkailijoillekin.
– Monet kuitenkin lomalla Suomessa haluavat mennä luontoon.
Mäkäräinen viihtyy Kontionpoluilla, mutta kaipaa hieman mäkisempää maastoa. Siksi Joensuun lähialueen kesäsuosikki onkin Pärnävaara. Talvella fiilisteltävää riittää jo kotiovelta.
– Kun talvella on hyvin lunta, tykkään lähteä kotoa Noljakasta hiihtämään. Sieltä pääsee Lykynlammen kautta Pärnävaaralle. On tosi siistiä lähteä 50 kilometrin hiihtolenkille kotiovelta. Hienoa, että taajama-alueelta pääsee noin pitkille reiteille.

Jäähdytetty latu ja muut Kontiolahdella 2000-luvulla kovasti kehittyneet ampumahiihto-olosuhteet ovat olleet Mäkäräiselle suuri apu hänen työssään.
– Monta kertaa olen miettinyt, että on aika paljon uralla ollut tuuria ja sattumaa. Kun alkuaikoina opiskelin, pystyin yhdistämään opinnot ja hiihtämisen. Nykyään on se superkiva, että pystyy olemaan kotona ja tekemään lumiharjoittelua. On sillä iso merkitys ollut.

Metsässä työkseenkin viihtyvä ampumahiihtäjä antaa matkailijoille yhden vinkin: menkää keskusta-alueelta metsään.
– Näen Pohjois-Karjalan luontokohteena, Joensuun tyyppisiä kaupunkeja löytyy muitakin, mutta luonto tekee monesti sen, minkälainen fiilis jää. Ei niinkään se, mitä kauppoja ostoskeskuksessa oli, vaan oliko ympäristö nättiä, oliko helppo liikkua. Keskustasta on helppo lähteä luontoon sekä talvella että kesällä. Joka suuntaan löytyy kivoja paikkoja, kun vaan uskaltaa lähteä, hän kehuu kotikaupunkiaan.

Teksti: Heidi Lehikoinen
Kuva: KontU/Piia Kinnunen