Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Irja Tanskanen

Koli on osa minua

Kun puhutaan Kolista – Ei tähän koskaan väsy, vastaa Irja Tanskanen

Hän on viettänyt koko elämänsä Kolin liepeillä, sillä hän muutti Kolille noin 25 kilometrin päästä, synnyinkylältään Polvijärveltä. Kaikki alkoi vuonna 1995, jolloin Irja Tanskanen kapusi ensimmäisen kerran opastamaan retkeilijöitä Kolille.

– Olin tehnyt töitä kokkina sekä tarjoilijana ja tottunut asiakaspalveluun. Maalaistalon tyttönä luonnossa liikkuminen eväiden kanssa oli luontevaa ja mieluisaa. Kävin eräopaskurssit ja perustin ensimmäisen opastettuja retkiä myyneen yritykseni", muistelee Tanskanen.

–Siitä lähtien jokainen päivä on ollut erilainen, ihan kuin Kolin upea luonto ja kansallismaisema eri vuodenaikoina.

– Kevät on ihana, mutta kyllä rakastan syksyäkin, ei voi mitään. –Syksyn sumuaamut ja täysikuu sykähdyttävät joka kerta. Olen intohimoinen sienestäjä ja Kolilla on tähän upeat mahdollisuudet.

Irja opastaa työkseen matkailijoita Kolin vaaroille ja metsiin. Luonto kutsuu myös vapaa-ajalla, jolloin hän nauttii esimerkiksi rauhallisista kävelylenkeistä koiran kanssa tai pitkistä hiihtolenkeistä Pielisen jäällä.

– Rakastan erityisesti kevättalvea, kun tulee hankiaiset ja pystyy liikkumaan jäällä rajoituksetta missä vaan potkurilla tai suksilla. Siitä tulee valtava vapauden tunne, Irja Tanskanen sanoo.

Kolin taianomaiset maisemat houkuttelevat matkailijoita läheltä ja kaukaa.
– Matkailijoita on tullut paljon eri puolilta maailmaa ja he ovat kaikki olleet Kolista haltioissaan. He hämmästelevät lunta ja jäistä järveä. He ovat aivan ihmeissään, että jalkojen alla on tosiaan järven jää eikä kiinteä maa.

– Viime vuosina matkailijoita on tullut yhä enemmän Taiwanin ja Indonesian suunnalta. Joensuun yliopistossa on paljon kansainvälisiä opiskelijoita, jotka käyvät täällä opiskeluaikanaan. Myöhemmin he tuovat tänne myös ystäviään ja sukulaisiaan, Irja Tanskanen kertoo.

Lumeen tottumattomien matkailijoiden pulppuileva ilo tarttuu myös Irjaan.
– Ulkomaiset matkailijat käyttäytyvät lumessa kuin lapset. Kun suomalainen varoo, ettei vain kaatuisi liukkaalla ja kompastuisi lumeen, hyppäävät matkailijat suoraan hankeen ja intoutuvat heittelemään lumipalloja. He todella riemuitsevat lumesta. Kolilla on myös kymmeniä kilometrejä latuja, joiden vaativuus vaihtelee helposta järven jäästä haastavampiin latuihin vaarojen varrella. Moni ulkomaalainen hiihtää täällä ensi kertaa.

Kolin kaunis ja monin paikoin koskematon luonto vetää matkailijoita puoleensa ympäri vuoden, mutta saattaa olla etenkin kokemattomille retkeilijöille myös uusi ja jännittävä ympäristö liikkua. Kansallispuistossa on nähty muun muassa karhuja ja susia, joita useimmat eivät haluaisi kohdata luontoretkellään. Tuhansia retkiä Kolin metsissä tehnyt Irja Tanskanen kertoo nähneensä petoeläimen yhden kerran.

– Petoja täällä näkee harvoin, mutta kerran olin ahman kanssa aamupissalla. Olimme laavuretkellä vappuna, ja lähdin aamupissalle ja hups, näin ahman niin ikään aamupissalla. Ahma ei reagoinut mitenkään, jatkoi vaan matkaansa harjun yli.

Paljasjalkainen pohjoiskarjalalainen Irja Tanskanen on vakuuttunut, ettei tule missään vaiheessa muuttamaan kaupunkiin. Asun nyt kahdestaan parhaan kaverini Raili-koiran kanssa, ja sen kanssa kävellessä tulee nähtyä luontoa monesta vinkkelistä eri vuorokauden aikoina. Monet asiat sykähdyttävät joka kerta: täyskuutamo, sumuiset syysaamut ja tykkylumen peittämät puut, Irja Tanskanen kuvailee kotikulmiensa ihmeitä.

Ilovoltti Oy, Feel Koli tuottaa luontoretkiä yli kahdenkymmen vuoden kokemuksella Kolin alueella. Ilovoltti Oy:n tukikohta Koli Shop Retkitupa sijaitsee aivan Ukko-Kolin huipun juurella, Kolin luontokeskus Ukossa. 

Feel Koli/Koli Shop Retkitupa, Ilovoltti Oy
Ylä-Kolintie 39, 83960 Koli
Puh. 0400 231 332
info@feelkoli.fi
www.feelkoli.fi

Teksti: MTV/Natiiviartikkeli
Kuva: FeelKoli