Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Pohjois-Karjalan museo

Joensuun keskustassa, Carelicumissa sijaitseva museo Hilma kertoo Pohjois-Karjalan sekä osittain myös Laatokan Karjalan alueiden historiasta. Lisäksi museossa on vaihtuvia teemanäyttelyitä. 

Vaihtuvat näyttelyt 2017

Juuret pystymetässä 27.4.2017-14.1.2018
Pohjois-Karjalan museo Hilman 100-vuotisjuhlanäyttelyn teemaksi on valittu metsä ja puu, sillä niiden merkitys Pohjois-Karjalan maakunnan ja koko Suomen historialle on kiistaton. Metsä ja puu ovat luoneet tänne teollisuutta ja tuotteita sekä yhä enenevässä määrin vapaa-ajan hyvinvointia. Puun tärkeys raaka-aineena näkyy myös museon kokoelmassa, jonka perusta ovat sata vuotta sitten talteen kerätyt kirveet, pärepihdit, rukinlavat, tuohipullot ja -vakat ja monet muut puusta tehdyt tai puuntyöstöön tarkoitetut tarve-esineet. Juhlanäyttelyyn näille sympaattisille kansanesineille on rakennettu niiden ansaitsemat puitteet.

Kokoelmien harvinaisempia esineitä ovat metsästä saadut taikakalut sekä Suomen vanhin säilynyt moottorisaha. Muuttunutta metsätaloutta esittelevät metsätyökuvat eri vuosikymmeniltä. Nykyaikaisempia mutta edelleen metsään mieltyviä esineitä edustaa katsaus Pohjois-Karjalan partiolippukuntien huiveihin. Näyttelyn on suunnitellut Joensuun kaupunginteatterin lavastaja Iris Routa Pohjois-Karjalan museon laatimaan käsikirjoitukseen. Näyttelyrakenteiden toteutuksessa päävastuun kantoi museo. Hirsitöistä ja niiden pystytyksestä vastasi Karelian Puutec Oy. Lisäksi Pohjois-Karjalan ammattiopisto Outokummun lavastajalinjalle kuuluu kiitos monista näyttelyn rakenneratkaisuista.

Aukioloajat:

Maanantai - Perjantai 10 - 17
Lauantai - Sunnuntai 10 - 15

Tarkemmat tiedot näyttelyistä, aukioloajoista, lipuista ja tapahtumista Pohjois-Karjalan museon verkkosivuilta

Joensuun taidemuseo Onni

Taidemuseo Onni sijaitsee Joensuun keskustassa, torin vieressä. Vuonna 1894 valmistunut arkkitehti Theodor Deckerin piirtämä rakennus palveli klassisena lyseona vuoteen 1974. Taidemuseona yksi Joensuun tunnetuimmista maamerkeistä on toiminut vuodesta 1981 lähtien.

Joensuun taidemuseossa on mm. antiikin ja Kiinan taidetta, renessanssin madonnia, kotimaisia ikoneita ja suomalaisen maalaustaiteen helmiä 1800-luvulta nykypäiviin.

Vaihtuva näyttely: ITEpäisyys 5.10.2017 – 28.1.2018

Joensuun taidemuseo Onni ITEpäisyys piirtää kuvan suomalaisesta itsepäisyydestä. Veikko Halmetojan kuratoimassa näyttelyssä nykytaide, outsider-taide ja ITE-taide lomittuvat yhteen. ITEpäisyys kertoo omista maailmoista, mielikuvituksesta ja peräänantamattomuudesta. ITEpäisyys ei ole pään iskemistä seinään vaan juhlaa vapaudesta. Vapaus mahdollistaa sen, että ihmiset saavat olla juuri sellaisia kuin haluavat.

Vapauden teeman alla käsitellään hulluutta ja huumoria, kuolemaa ja yksinäisyyttä, köyhyyttä ja siitä selviämistä. Näyttelyssä esitellään ITE-taiteen tähtinimiä, mutta myös vähemmän tunnettuja tekijöitä. Kaikkia tekijöitä ei voi eikä pidä lokeroida: nykytaiteilija voi löytää sukulaisuutta ITE-taiteilijoiden joukosta, ITE-taiteilija voi sulautua nykytaidemaailmaan ja outsider-taiteilija voi olla hyvinkin koulutettu. Kun unohdamme liian määrittelyn, saamme enemmän vapauksia eläytyä ja kohdata teoksia ilman ennakko-odotuksia.

Uusi tuttavuus Lapin ulkopuolella esiteltävänä on kittiläläinen Reino Sipola (1946–2015). Hän oli nuorena Reidar Särestöniemen opissa, ja omien sanojensa mukaan oppi tältä myös juopottelun. Hän oli myös Kalervo Palsan hyvä kaveri. Useissa maalauksissa aiheena on poikaystävä, joka joi itsensä hengiltä vuonna 2006. Sipola testamenttasi kaikki teoksensa Kittilän kunnalle, joka on nyt lainannut niitä ITEpäisyys-näyttelyyn. ”On hienoa päästä esittelemään tämä vahva, henkilökohtainen ja maalauksellinen kokonaisuus isommalle taideyleisölle. En osaa määritellä Sipolaa mihinkään taiteelliseen lokeroon, mutta joka tapauksessa hänen maalauksensa ovat hienoja ja kiinnostavia varmasti kansainväliselläkin mittapuulla”, näyttelyn kuratoinut Halmetoja sanoo. ITEpäisyys-näyttely on tuotettu K.H. Renlundin museon, Joensuun taidemuseo Onnin ja Maaseudun Sivistysliiton yhteisvoimin.

Avoinna:

Tiistaisin 11-16
Keskiviikkoisin 11-20
Torstaista sunnuntaihin 11-16
Maanantaisin suljettu

Lisätietoja kokelmista, aukioloajoista ja lipuista taidemuso Onnin verkkosivuilta

Invalid data