Suurpedot tutuiksi

Maaliskuussa 2018

Tunnista lumijäljet ja opi jäljittämällä petojen maailmaan. Hiihtoretkillä etsitään suurpetojen jälkiä, jäljitetään eläimiä ja tulkitaan niiden tekemisiä lumijäljistä.

Lumijäljet antavat ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa yöllisten kulkijoiden salattuun maailmaan. Niistä voi lukea eläinten tekemiset aidossa luonnossa, eläimiä itseään lainkaan häiritsemättä. Onko ilves ollut saalistuspuuhissa vai ahma reviiriään merkitsemässä? Joko talven jäljiltä nälkäinen karhu on herännyt hirvijahtiin, vai olisiko peräti susi päättänyt ottaa ketusta iltapalansa?

Pienemmistä lajeista opetellaan tunnistamaan näätäeläimet sukupuolen tarkkuudella. Onko purolla kulkenut saukko alueensa hallitseva uros, vai onko kyseessä sittenkin minkki? Mistä tunnistetaan lähes samankokoisten kärpän ja lumikon jäljet? Entä onko lapinpöllö jättänyt iskujälkensä lumeen?

Heinäveden Vihtarissa voi löytää kaikki Suomen suurpetolajit ja pääosan muista talvella liikkuvista nisäkkäistä. Maastossa ollaan kuitenkin aina ilmojen vankina. Kaikki riippuu tuurista, etenkin lumisateista; pyryssä jäljet eivät säily ja paukkupakkasessa ei tarkene kauas hiihtää. Takuuta jälkien löytymisestä ei siis voida antaa, mutta suurpetomaastoissa ja maisemissa joka tapauksessa liikutaan ja eläinten elintavoista keskustellaan maastossa ja iltaisin.

Oppaana jäljillä ja iltatarinoinnissa toimii nisäkästutkija ja luonnontuntija, FT, Risto Sulkava, jonka väitöskirja on tehty saukkojen lumijäljillä. Kurssiin kuuluu täyshoito perjantai-iltapalasta sunnuntain lounaaseen, asiantuntijan retkiopastukset, majoitus ja iltaohjelma, yht. 200 €/hlö.

Lumijalanjaljet-kurssikuva.jpg

Ahma on vakituinen asukas Vihtarissa ja jälkikurssilla on hyvät mahdollisuudet päästä ahmaa jäljittämään.

 Kurssilaiset tarvitsevat omat maastosukset ja talveen sopivat varusteet, sekä termospullon. Kohtuullinen hiihtokunto on myös hyödyksi, sillä lauantain pitkä maastopäivä kuljettaa suksia petojen jäljillä ehkä kauaskin.

Suurpedot ja ihmiset lumijäljillä 2.3. – 4.3.2018 ja toinen samansisältöinen lumijälkikurssi 9.3. – 11.3. 2018.

Lisätiedot: 

www.pirteapassi.fi

Sosiaalinen media:

Facebook
Instagram (#pirteäpässi ja #lumijäljet)