Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK

Tavoite: liikevaihto, työllisyys ja investoinnit kasvuun

Pohjois-Karjalan matkailun teema- ja toimenpideohjelma hyväksyttiin maakuntahallituksessa 20.10.2014. Ohjelmassa on määritetty linjauksia ja toimenpiteitä vauhdittamaan alueen matkailun yrityslähtöistä kasvua. Ohjelmassa korostettiin alalta itseltään tulevien kehittämisesitysten ja tavoitteiden huomioimista.

Yksi ohjelman keskeinen johtopäätös oli, että matkailun kehittämistoiminta aiemmalla ohjelmakaudella on ollut liian hajanaista. Yrittäjien palautteen mukaan kehittämisresurssit ovat aiemmin jakautuneet liian monelle eri hankkeelle ja toteuttajalle. Tärkeiksi kehittämisteemoiksi yrittäjät näkivät mm. kansainvälisen matkailun kasvattamisen, matkailukeskittymien kilpailukyvyn parantamisen ja matkailutapahtumien kehittämisen.

Tavoitteiden toteuttamiseksi Pohjois-Karjalan matkailun teema- ja toimenpideohjelmaan kirjattiin aloite uuden ”Matkailun kasvuohjelman” käynnistämisestä. Sen tulisi toteutua siten, että merkittävä osa uuden ohjelmakauden matkailuun käytössä olevista kehittämisresursseista keskitettäisiin yhden hankekokonaisuuden kautta matkailuyrittäjien tärkeimmiksi katsomiin tavoitteisiin vuosina 2015-2017.

Matkailun kasvuohjelma -hankkeen tärkein tavoite on alan liikevaihdon, työllisyyden ja investointien kasvattaminen. Tavoitteisiin tähdätään suuntaamalla osaamista ja resursseja matkailuyritysten kansainväliseen tuotekehitykseen, yrityskohtaisten investointien ja kehittämistoimien aktivointiin sekä tapahtumamatkailun edistämiseen. Hankeaika on 1.1.2015 – 31.12.2017.

Hankkeen sisällöllinen toteutus on jaettu neljään työpakettiin. Koordinoinnista, hallinnoinnista sekä maakunnan matkailun kasvupaketista vastaa Karelia Expert Matkailupalvelu Oy (538.989 euroa). Joensuun matkailualueen kasvupaketista vastaa Joensuun seudun kehittämisyhtiö Josek Oy (473.160 euroa), Keski-Karjalan matkailualueen kasvupaketista Keski-Karjalan kehitysyhtiö Keti Oy (371.502 euroa) ja Pielisen Karjalan matkailualueen kasvupaketista Pielisen Karjalan kehittämiskeskus Pikes Oy (443.753 euroa).

Esitetyllä yhteistyömallilla selkeytetään ja tehostetaan seudullisten elinkeinoyhtiöiden sekä Karelia Expertin välistä työnjakoa maakunnan matkailuelinkeinon edistämiseksi.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 1.827.404 €. Rahoitus koostuu Suomen rakennerahasto-ohjelman Itä- ja Pohjois-Suomen alueellisen suunnitelman 2014–2020 mukaisesta EAKR-tuesta (70%, 1.279.176 €), kuntarahoitusosuudesta 14%, 248.708 €) sekä yritysrahoituksesta (16%, 299.520 €). 

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton julkaisun Matkailun teema- ja toimenpideohjelma 2014-2020 (julkaisun numero 172) voit ladata Pohjois-Karjalan maakuntaliiton sivulta.