Tulikivi
KotisivuTutustuPohjois-KarjalaTietoa Pohjois-Karjalasta
Pohjois-Karjala sultsinankuoressa*

Pohjois-Karjala on Suomen itäisin maakunta, jonka keskuskaupunki on Joensuu. Maakunnan muita kaupunkeja ovat Kitee, LieksaNurmes ja Outokumpu. Näiden lisäksi Pohjois-Karjalaan kuuluvat Ilomantsin, Juuan, Kontiolahden, Liperin, Polvijärven, RääkkylänTohmajärven ja Valtimon kunnat.


Pohjois-Karjala jakaa 302 kilometriä rajaa Venäjän kanssa. Niiralan rajanylityspaikalla noin miljoona ylitystä
vuosittain.

Euroopan Unionin mantereen itäisin piste sijaitsee Virmajärvellä, Hattuvaaran kylässä Ilomantsissa.

Pohjois-Karjalassa asustaa 165 890 asukasta (31.12.2011). Pinta-alaa seudulta löytyy 21 585 km², järviä alueella on 2 200, joista Pielinen on neljänneksi suurin järvi Suomessa.

Pohjois-Karjalassa on yhteensä 13 kuntaa, joista 5 on kaupunkeja. Alueen keskuksena toimii Joensuu, jossa asukkaita on 73 757 (31.12.2011).

Metsä- ja puuteollisuus, elintarvike-, muovi-, metalli-, kivi- sekä matkailuteollisuus ovat alueen johtavia teollisuuden aloja. NousevIna teollisuuden aloja ovat elokuva- ja peliteollisuus. Alue tunnetaankin elokuvatuotannostaan kansainvälisestikin.

Pohjois-Karjalan kärkiyrityksiä ovat mm.: Abloy Oy, John Deere, Kesla Oyj, Stora Enso, Tulikivi Oyj, Nunnanlahden Uuni Oy, Suomen Kiitoautot Oy, Autotalo Laakkonen, Tokmanni, Varaosamaailma, Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, Mantsinen Group Ltd Oy.

Pohjois-Karjala tunnetaan myös Euroopan metsäalueena, johtuen seudun metsätalouden asiantuntejuudesta. Joensuussa sijaitseekin Euroopan Metsäinstituutti.

Koulutusmahdollisuudet: Itä-Suomen yliopisto, Karelia ammattikorkeakoulu, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Pohjois-Karjalan ammattiopisto

Alueen melkein 30 000 opiskelijaa opiskelee Itä-Suomen yliopistossa, Karelia ammattikorkeakoulussa sekä muissa oppilaitoksissa. Peruskoululaisia syksyllä 2011 oli 6 469. 10 % maakunnan asukkaista on tutkintoa
suorittavia opiskelijoita.
 
 Eurooppa_pk.jpg
 

Faktaa Pohjois-Karjalasta

Kokonaispinta-ala 21 585 km²
josta noin 70% metsää
Väkiluku (31.12.2011) 165 890
Väestöntiheys 9,34 as/km²
Muuttovoitto (2010) + 297
Järviä 2 200
joista maakuntajärvi Pielinen on Suomen neljänneksi suurin
Maakuntajärvi Pielinen
Maakuntalaulu Karjalaisten laulu
Maakuntalintu Käki
 

etaisyydet-joensuusta.jpg
* Sultsina on riisipuurolla täytetty kääryle, “tortilla”. Niitä voit nauttia Pohjois-Karjalassa, kuten muitakin maakunnan perinneruokia.
Pohjois-Karjalan kulttuurista

Läpi historian, Pohjois-Karjala on ollut idän ja lännen kohtauspaikka. Edelleen voit kokea Ortodoksisen kirkon vaikutuksen alueella.

nightwish_1.jpgHilpeydestään ja vieraanvaraisuudestaan tunnetuilla Pohjois-Karjalaisilla laulun, tanssin ja kanteleensoiton perinne elää vielä vahvasti. Pohjois-Karjala onkin koti usealle suomalaiselle muusikolle. Muun muassa Nightwish ja Värttinä ovat kansainvälisesti tunnettuja bändejä alueelta.

ilosaari.jpgSeudulla on paljon musiikkitapahtumia kesäisin. Suomen suurimpiin musiikkifestivaaleihin kuuluva Ilosaarirock järjestetään joka kesä Joensuussa. Muita kesän musiikkitapahtumia ovat Kihaus Kansanmusiikkifestivaali Rääkkylässä sekä kansainvälinen Lieksan Vaskiviikot.

Talvisin tapahtumat keskittyvät urheilun ja ulkoilun, kuten esimerkiksi hiihdon, luistelun ja retkeilyn ympärille. Liikuntatapahtumia alueella mm. Karelia soutu, Vaarojen maraton, Pogostan hiihto, Ahman hiihtoKolin maisemahiihto ja Ruunaan koskihiihto.

Pohjois-Karjalan nähtävyyksiä
koli_223.jpgPohjois-Karjalassa riittää nähtävää ja koettavaa jokaiselle. Mainittakoon vaikka Kolin kansallismaisema retkeily-, hiihto- ja laskettelumahdollisuuksineen, Bomban karjalainen kylä Nurmeksessa, Suomen Kivikeskus Juuassa, Outokummun kaivosmuseoTaitokortteli Joensuussa sekä lukuisat luontonähtävyydet: luonnonpuistot, kalastusvedet, kanoottireitit, yli tuhat kilometriä vaellusreittejä sekä 1 800 kilometriä lumikelkkareitistöä..