Tulikivi
KotisivuTutustuPohjois-KarjalaTiesitkö tämän?
TIESITKÖ TÄMÄN POHJOIS-KARJALASTA?

kivikeskus_pieni.jpg
karjalan-neito.jpg
kestavaluonto_matkailu2.jpg
Pohjois-Karjalan maakuntakivi on vuolukivi.

Vuolukivi on pehmeä (kynsi naarmuttaa), rasvaisen liukas, vihertävän, sinertävän tai kellertävän harmaa, hienorakeinen kivilaji. Vuolukivi sisältää aina runsaasti talkkia ja vaihtelevan määrän karbonaattia, serpentiiniä, kloriittia ja muita mineraaleja. Vuolukivestä on tullut tärkeä, paitsi tulisijojen rakennusaineena ja rakennuskivenä yleensä, myös talkin malmina. Pohjois-Karjalan tärkeimmät esiintymät sijaitsevat Juuassa ja Polvijärvellä.


"Karjalainen on solakkavartaloinen ja pidempi."

Karjalaisiin liittyviä stereotypioita on listannut mm. Kaarlo Hänninen kirjassaan kansakoulun maantieto ja kotiseutuoppi yksiopettajaisia kouluja varten vuodelta 1929. "Karjalainen on solakkavartaloinen ja pidempi. Silmät ovat tummemmat, tukka tavallisesti ruskea ja usein kihara. Luonteeltaan karjalainen on reipas, puhelias ja toimelias. Karjalainen rakastaa laulua ja soittoa."
Pohjois-Karjala on valtakunnallinen edelläkävijä aluetason matalaenergiarakentamisessa.

Suomen laajin matalaenergia-asuinalue nousee Kontiolahden Suutelan pelloille pyöräilymatkan päähän Joensuun keskustasta. Rakennushanke toteutetaan maamme eturivin puutalorakentamisen ja pientalosuunnittelun asiantuntijoiden sekä monipuolisten yhteistyötahojen voimin.

TUTUSTU tarkemmin.vanhakoli.jpg
Hekin ovat karjalaisia...

Nightwish, Martti Ahtisaari, Ilkka, Ismo ja Petri Alanko, Lauri Kristian Relander, Aulis Sallinen, Riitta Uosukainen, Martti Talvela, Johannes Virolainen, Arvi Lind, Max Jakobson, Gustav Hägglund, Veikko Vennamo, Larisa Lazutina, Iivo Härkönen...


Ensimmäinen Ilosaarirock oli vuonna 1971!

Se järjestettiin keskustan kupeessa sijaitsevassa Ilosaaressa. Liput konserttiin maksoivat 3 markkaa ja bändit soittivat rekan lavalta.Yli 30 vuoden aikana Ilosaarirock on kasvanut paikallisten yhtyeiden konsertista valtakunnalliseksi rockfestivaaliksi.

Ilosaarirock

Tiedätkö mitä on Karelianismi?

Karelianismiksi kutsutaan tieteen ja taiteen ihannoivaa kiinnostusta Karjalaa kohtaan. Se on osa suomalaista 1800-luvun lopun kansallisromanttista virtausta. Eri alojen taiteilijoiden lisäksi kansatieteilijät, kansanrunouden tutkijat, luonnontieteilijät ja kielentutkijat suunnistivat Karjalaan. Erityisen merkittävän roolin karelianismi sai sortovuosina 1800- ja 1900-luvun taitteessa.

Liperin ennätyslämpötila 37,2 astetta

 Faktoja Pohjois-Karjalasta
  • Asukkaita 165 851 (31.12.2010)
  • Pinta-ala 21 585 km2, josta vesistöä 3 803 km2
  • 13 kuntaa, joista viisi kaupunkeja
  • Yhteistä rajaa Venäjän (Karjalan tasavallan) kanssa 296 km.
Pohjois-Karjalan lämpötilavaihtelu on ollut peräti huikeat 84,2 astetta!

Lieksassa Pielisjärvellä on mitattu 1900-luvun (1919) joulukuun Suomen pakkasennätys - 47,0 astetta pakkasta.  Liperissä on mitattu Suomen kaikkien aikojen korkein lämpötila, kun 29.7.2010 mitattiin 37,2 lämpöastetta.

Nurmes on Euroopan virallinen joululaulukaupunki!

Nurmes julistautui Euroopan joululaulukaupungiksi. Nurmeksen kaupunginhallitus päätti asiasta marraskuun alussa. Nurmes on toiminut jo yli kymmenen vuoden ajan joululaulukaupunkina, sillä kaupungissa järjestetään vuosittain lukuisia joulumusiikkikonsertteja.

TUTUSTU tarkemmin.

sultsinat_vaaka.jpg itainen-piste.jpg
Koli on maakunnan korkein kohta

Maakunnan korkeina kohta on Lieksan Koli, joka yltää 347 metrin korkeuteen merenpinnasta.

Lisätietoa löydät www.koli.fi
Mikä on sultsina?

Sultsina on riisipuurolla täytetty ruistaikinainen kääryle, "tortilla", joita voit maistella Pohjois-Karjalassa samoin kuin muitakin karjalaisia perinneruokia.
EU:n itäisin piste

Euroopan unionin mantereen itäisin piste sijaitsee Ilomantsin kunnan Hattuvaaran kylän Virmajärvellä rajamerkillä III/277.