KotisivuTutustuNäe & teeTehtävää luonnossaSuurpetojen katselu- ja kuvausretket
Suurpetojen katselu- ja kuvausretket

Metsän aistii kaikilla aisteilla. Erämaan hiljaiset äänet liikkuvat utuisessa yössä. Yölintu tapailee sävelmää ja ilmoittaa hämärän laskeutuneen. Ilmassa väreilee jännittynyt odotus  -mikä liikkuu varjoissa, karhu? Edessä on mieleenpainuva yö erämaassa.

Alueellamme on hyvät mahdollisuudet ympärivuotiseen suurpetojen kuvaukseen ja katseluun. Talviaikaan se on mahdollista lämmitettävistä kuvaus- ja katselukojuista. 

Suomen villieläimistä meillä tavataan vuoden ympäri mm. ahmaa, joka on maailman laajuisestikin jo harvinainen. Myös ilves, susi, kettu, majava, kanahaukka ja maa- ja merikotka ovat vierailleet kuvauspaikoilla. Karhu on huhti- ja syyskuun välisen ajan kuvatuin vieras.

Ahma (Gulo gulo)
Tunnetaan myös nimillä osma, osmo, kätkä ja kamppi.
Ahma on Euroopan suurin näätäeläin, hieman mäyrää suurempi, vain jättiläissaukko ja merisaukko voivat kasvaa sitä suuremmiksi. Ahman vuorokausirytmi ei ole kiinteä, pääsääntöisesti se liikkuu öisin ja hämärässä, mutta sen voi tavata ruoan haussa myös päivällä.

Karhu (Ursus arctos)
Karhu on Euroopan suurin petoeläin. Eurooppalaisen ruskeakarhun pituus on 130–250 cm. Naaraat painavat 60– 200 kg, urokset 100–300 kg. Karhun turkin väritys vaihtelee mustanruskeasta kellanruskeaan - vaalean kellanharmaasta miltei mustaan. Karhut liikkuvat enimmäkseen hämärän laskeutuessa ja öisin. Liikkuessaan karhu jättää itsestään monenlaisia jälkiä maastoon - ulostekasoja, revittyjä muurahaiskekoja, käänneltyjä kiviä ja purema- ja kynnenjälkiä puunrunkoihin. Karhu on nopea ja voimakas eläin, suuresta koostaan huolimatta ketterä ja kiipeilee ja uikin taitavasti. Suomen kansantarustossa karhulla on monta nimeä: mesikämmen, kouvo, kontio, otso, metsän omena, metsän kuningas ja nalle.
Karhulla on monipuolinen äänivalikoima. Se osaa karjahdella, murista, möyrähdellä ja viheltää. Yllätetty karhu saattaa pakonsa aikana pysähtyä useastikin viheltämään.

Tutustu tuotepaketteihin: Erä-Eero