TULILA ALMA PÄÄKKÖSEN ATELJEEKOTI

Alma Pääkkönen (1908-1988)Alma Pääkkönen oli nurmekselainen taiteilija, jonka luomisvoima etsi alituisesti uusia ilmaisumuotoja. Niinpä hänestä ei voida puhua yksinomaan kuvataiteilijana tai kuvanveistäjänä: hän oli taiteilija kokosydämisesti. Töissään hän pyrki välittämään todellisuuden sellaisena kuin hän sen näki ja koki: taiteena alusta loppuun.

Piirtämään ja maalaamaan Alma Pääkkönen oli halunnut oppia lapsesta asti. Hän pääsi toteuttamaan unelmaansa 1946, jolloin hän aloitti opinnot kolmivuotisessa
ABC-piirustuskoulussa, jonka johtajana toimi Unto Pusa. Koulu oli suosittu, ja monet myöhemmin taiteilijoina tunnetuiksi tulleet hankkivat siinä ensimmäiset oppinsa, mm. Simo Hannula, Kauko Lehtinen ja Rafael Wardi. Jatko-opintoja Alma Pääkkönen suoritti Kansanvalistusseuran kirjeopistossa, Vapaassa Taidekoulussa sekä tunnettujen opettajien yksityisoppilaana: Jorma Napolan, Unto Kaipaisen, Unto Koistisen ja Unto Pusan. Alma Pääkkösen öljyväritöitä ja hiilipiirroksia oli ensimmäisen kerran esillä Nurmeksessa vuonna 1953. Tuloksena oli lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä ja tunnustuspalkintoja. Tuottelias taiteilija maalasi öljyväritöitä, piirsi lyijykynä- ja hiiliväritöitä, työsti puuta ja sementtiä. Myös moni muu materiaali taipui hänen käsissään taiteeksi.

Helsingissä Alma Pääkkösen taidetta nähtiin ensimmäisen kerran 1966 hotelli Tornin Ateljeebaarin yksityisnäyttelyssä. Samana vuonna valmistui Ylä-Karjalan kulttuuriviikon tilaustyönä Ylä-Karjalan raanu ”Rajamiehen tie”.  1977 Alma Pääkkönen kutsuttiin Savonlinnan Oopperajuhlien Opexpo-näyttelyyn, jossa hänen työnsä herättivät suurta kiinnostusta.

Heinäkuussa 1984 valmistui uusi,valoisa ateljee valmistui Ylikylän Tulilaan. ”Tauluille on saatava koti”, oli Alma Pääkkönen sanonut, ja nyt tuo pitkäaikainen unelma oli toteutunut. Kaksikerroksinen ateljee on avara ja valoisa, ja siitä avautuu kaunis järvinäkymä. Alma Pääkkösen viimeiseksi jäänyt taulu valmistui tässä ateljeessa neljä vuotta myöhemmin, vain hieman ennen hänen poisnukkumistaan 79-vuotiaana vuonna 1988.

Alma Pääkkösestä ei voida puhua pelkästään kuvataiteilijana tai kuvanveistäjänä:
hän oli taiteilija kokosydämisesti. Hän ei ainoastaan rakastanut kauneutta, hän eli sitä. Samalla hän teki näkyväksi kauneuden kaikessa puhtaudessaan:
"Taide on ylevähenkistä ja puhdasta. Taiteenluojan tulee pyrkiä samaan puhtauteen.
(Alma Pääkkönen)

Alma Pääkkösen ateljeekoti Tulila
Havukantie 15, 75500 Nurmes, Ylikylä
Opasteet keskustasta Kuhmontien ja Ylikyläntien kautta.
Avoinna jälleen kesällä 2014 
Vapaaehtoinen pääsymaksu.

Ylä-karjalan taideyhdistys ry. Puh. 040 468 7448

Lasipullot_Banneri1.JPG

tyttö ja esiliina web.pieni.JPG

Höytiäisen lahti.jpg

Kuutamo.jpg

kukkaniittyweb.pieni.jpg