Select language
 • Muistilista on tyhjä. Lisää kohteita ja sisältöjä muistlistalle painamalla "Lisää muistilistalle".

  Pinta-ala m2
  Makuuhuoneita kpl
  Nunc bibendum erat diam, non vulputate magna aliquam fermentum.
  5+2 henk
  Varaa
  999,99 €
Etusivu / Pohjois-Karjala / Kulttuuri ja historia / Sotahistoria / Linnoitustyöt toisessa maailmansodassa

Linnoitustyöt toisessa maailmansodassa


Tekstien numerot viittaavat kartan numeroihin.kohdekartta_valmis_korjattu.png

Pohjois-Karjalan maisemassa yhä näkyviä toisen maailmansodan
puolustusrakennelmia edustaa vuosina 1940 - 1944 rakennettu ja koko itärajan kattava Salpalinja, joka alkaa Suomenlahdelta ja päätyy Inarin Virtaniemeen. Pohjois-Karjalassa Salpa-asema ei kulkenut yhtenäisenä linjana, vaan vesistöt ja suot muodostivat sen maastoesteiden rungon, johon erilliset linnoitetut asemat tukeutuivat. Tästä huolimatta asemien jäänteitä, kuten betonisia suojakorsuja, panssariesteitä ja juoksuhautoja on yhä nähtävissä ympäri maakuntaa, erityisesti Pyhäselän – Höytiäisen ja Pielisen muodostaman vesistölinjan kannaksilla ja kapeikoilla sekä Lieksan talvisodan aikaisilla taistelupaikoilla Viisikossa ja Änäkäisissä.

Tutustumisen arvoisia, näyttäviä ja kunnostettuja Salpa-aseman kohteita sijaitsee mm. 
Joensuun Bunkkerimuseolla (n:o 13) Marjalassa (tie 17), jossa sijaitsevat Höytiäisen kanavan länsirantaan tukeutuvat teräsbetonikorsut ja panssariesteet. Rääkkylässäkin (n:o 14) sijaitsee näyttäviä tankkiesteiden ja kaivantojen jälkiä (tie 482), joiden tehtävänä oli suojella strategisesti tärkeää kapeikkoaluetta Oravisalossa. Lieksassa entisöityjä Salpa-asemia löytyy Änäkäisen (tie 5241) ja Viisikon (tie 522) alueilta. Pohjois-Karjalan ainoa Salpa-asemiin liittyvä luolasto sijaitsee Änäkäisissä (n:o 15). Varsinaisen Salpalinjan takana sijaitsivat etulinjaa tukevat tykistöasemat. Yksi tällainen tutustumiskohde on Huhmarisvaaran (n:o 16) kunnostettu ja aseistettu tykistöasema, joka sijaitsee Huhmarin lomakeskuksen läheisyydessä.

 


 

Koli on kansallismaisema, kansallispuisto, matkailualue, laskettelu- ja hiihtokohde, eteläisen Suomen korkein kohta, geologinen nähtävyys, suomalaisen kulttuurin keskittymä. Koli.fi -sivusto kertoo alueen palveluista, tarjonnasta ja tapahtumista.
Tutustu
VisitKarelia.ru on VisitKarelia.fi:n sisarsivusto. VisitKarelia.ru tarjoaa koko Venäjän Karjalan matkailutarjonnan ulottuvillesi kaikessa kauneudessaan ja kaikkine mahdollisuuksineen.
Tutustu