Select language
 • Muistilista on tyhjä. Lisää kohteita ja sisältöjä muistlistalle painamalla "Lisää muistilistalle".

  Pinta-ala m2
  Makuuhuoneita kpl
  Nunc bibendum erat diam, non vulputate magna aliquam fermentum.
  5+2 henk
  Varaa
  999,99 €

Lieksa

Kuva1Eitekstiä.jpeg 

Jatkosodan päättymisestä 70 vuotta

 

Lieksa sotanäyttämönä (teksti Tauno Oksanen)

”Puhuttaessa nykyisen Lieksan alueesta viime sotien aikana on muistettava, että Lieksan kauppala käsitti varsinaisen keskustan ja sen ympärillä oli laaja Pielisjärven pitäjä. Kaikki taistelut ja merkittävät sotilaalliset tapahtumat keskittyivät Pielisjärven kunnan alueelle ja Lieksan kauppala oli lähinnä johtamis- ja tukialue sekä huoltokeskus. Pielisjärven alue ei ole koskaan ollut valtakunnallisesti sotilaallinen painopistealue, eikä se ollut sitä myöskään talvi- ja jatkosodan aikana. Kuitenkin ennen talvisotaa tehdyissä puolustussuunnitelmissa Pielisjärvi katsottiin erääksi tärkeimmistä neuvostojoukkojen hyökkäyssuunnista Laatokan pohjoispuolisilla alueilla. Jatkosodassa Lieksa toimi Rukajärven suuntaan hyökänneen 14. Divisioonan tukialueena ja pääasiallisena huoltokeskuksena.”

Olemme jakaneet sivuston kahteen eri osaan: käyntikohteisiin ja sotahistoria -osuuteen. Pääset tutustustumaan tarjontaan klikkaamalla sivun yläosassa olevia painikkeita: "Käyntikohteet" ja "Sotahistoria".

Lisätietoja sotahistoriaan liittyvistä tapahtumista ja tuotetarjonnasta saat: 

Karelia Expert Matkailupalvelu Oy
Pielisentie 22, 81700 Lieksa
puh 0400 175 323
lieksa@visitkarelia.fi

 Painike-kayntikohteet3.jpg
 
 Tapahtumat.jpg
 Historia.jpg
Painike-kayntikohteet3.jpg
Painike-kayntikohteet3.jpg
Painike-kayntikohteet3.jpg
Sotamatkailua
alk.49 €
Lähde katsastamaan Rukajärven suunnan taisteluiden niin kohtalokkaat kuin voitokkaatkin hetket kanssamme.

Kuva3Eitekstiä.jpg

 Lieksan sotahistoriakohteet

 

Rukajärvikeskus

Kuva4Uusi.jpg

Rukajärvikeskus on uusi raja-alueen sotahistoriasta kertova historiakohde Lieksan keskustassa rautatieaseman makasiinissa. Vuosina 1941–1944 taisteli Rukajärven suunnalla nykyisessä Venäjän Itä-Karjalassa tuhansia suomalaisia 14. divisioonan riveissä. Rukajärvikeskus esittelee vierailleen Rukajärven suunnan toisen maailman sodan tapahtumia valokuvin, videodokumentein, teoksin, rintaman puhdetyöesinein ja taideteoksin. Kattavan ja ainutlaatuisen aineiston on kerännyt Rukajärven suunnan historiayhdistys, joka vaalii Rukajärven suunnan ja rintamajoukkojen sotahistoriallisia perinteitä. Rukajärvikeskuksen näyttelyyn voi tutustua omatoimisesti ja sotahistoriaoppaan mukana.

 

Rukajärven tie

 

Kuva5Uusi.jpg

Rukajärven tie kuuluu samaan kokonaisuuteen Rukajärvikeskuksen kanssa. Noin 230 km pitkä tie lähtee itään Lieksan keskustasta ja kulkee Pankajärven ja Nurmijärven kylien kautta Suomen ja Venäjän rajalle Kivivaaraan. Sieltä se jatkuu vielä Venäjän puolella Repolan ja Tiiksan kautta Rukajärven kylään. Reitin varrella on mahdollista tutustua sotahistoriallisiin tapahtumapaikkoihin, mm Änäkäisen alue ja Jukolan Motti. Rukajärven tiellä järjestetään opastettuja kierroksia.

 

Lisätietoja Rukajärven tiestä  

 

Kuva6Uusi.jpg

Rajaperinnetalo

Lieksan Rajaperinnetalo sijaitsee Timitrassa Lieksan rajavartioaseman läheisyydessä. Näyttelyssä esillä yli 1300 esinettä ja 230 valokuvaa. Näyttely esittelee RjP 6:n syntymistä ja historiaa.

 

Lisätietoja Rajaperinnetalosta

Pielisen museo

 

kuva7Uusi.jpg

Ulkomuseo ja näyttelyhalli sijaitsevat Pappilanniemellä Lieksan keskustan tuntumassa. Pielisen museo on Suomen toiseksi suurin ulkomuseo. Ulkomuseo ja näyttelyhalli ovat avoinna kesäkaudella, talvikaudella avoinna vain näyttelyhalli. Lieksanjoen varrella sijaitsevalla ulkomuseoalueella on 70 rakennusta, joista vanhimmat ovat 1700-luvulta. Kolme eri vuosisadoilta olevaa pihapiiriä päärakennuksineen ja aittoineen, metsätyöosasto "Savotaranta" kämppineen sekä maatalous- ja palo-osastot esineistöineen johdattelevat museokävijän menneeseen aikaan.

Lisätietoja Pielisen museosta

Rautatiet sodan huoltotehtävissä -näyttely Lieksan Asemalla

Näyttelytaulu1pieni.jpg

Rautatiet sodan huoltotehtävissä-näyttelyssä on esillä kahdessa osassa reilut 200 valokuvaa.

Talvisota liittyi myös oleellisesti Lieksaan ja rautatiehen. Rautatie oli Pielisjärvellä ja juuri Lieksassa lähimpänä valtakunnan rajaa koko valtakunnassa. Se oli strategisesti tärkeä ja uhattu kohde, jonka puolustamiseen valmistauduttiin keskittämällä alueelle kolme taistelevaa pataljoonaa normaalin yhden sijaan. Jatkosodassa kaikki kuljetukset keskittyivät rautateille. Lieksan aseman kautta kulki koko sodan ajan Rukajärven suunnan henkilö- ja materiaalikuljetukset. Rautatie ja rautatieasema olivat kaikessa mukana ja se oli todellinen sota-ajan hermokeskus. Lomamatkoilla kulkeneet sotilaat muistavat aseman ikuisesti. Siellä koettiin tuhansittain lomallelähdön riemut ja rintamalle paluun vaikeudet. Rautateiden toiminnasta kertova valokuvanäyttely on tärkeä osa sotahistoriaa.

Näyttely on avoinna Lieksan Asemalla ma-pe klo 9-15.

Pääsylippu: 8 €/hlö. Ryhmäopastukset tilauksesta.

Lisätietoja näyttelystä

 

Lieksan sotahistoria


Tekstien numerot viittaavat kartan numeroihin.kohdekartta_valmis_korjattu.png

Talvisodassa venäläiset hyökkäsivät Lieksan suunnalla käyttäen hyväkseen Inarin ja Nurmijärven tieuria. Taisteluissa neuvostojoukot työnnettiin valtakunnan rajan taakse jo jouluun 1939 mennessä.

 Mielenkiintoinen on myös Lieksa-Kuhmo -tien varrella sijaitseva Heinäjoen mottitaistelualue (n:o 10) (tie 524), jossa tuhottiin 20.12.1939 suomalaisten linjojen sivustaan edennyt vihollispataljoona. Lieksan Talvisodan taistelulinjat ovat osin vielä nähtävissä maastossa.


Mielenkiintoisia tutustumiskohteita ovat Inariin johtavan tien varrella sijaitseva Viisikon linja (n:o 8) (tie 522) ja Nurmijärvellä Puuruun ja Änäkäisen (n:o 9) (tie 5241) taistelualueet ja Salpa-etuasemat. Nurmijärven - Änäkäisten tieuraa pitkin kulki Jatkosodan aikainen Rukajärven huoltotie, joka 2.7.2011 Jukolan motissa pidetyssä juhlassa nimettiin Rukajärven tieksi. Rukajärven suunnalla taisteli 14. Divisioona kenraalimajuri Raappanan johdolla. Suunta oli ainoa Mustanmeren ja Jäämeren välillä, jossa hyökkäysvaiheessa saavutetut asemat pystyttiin pitämään sodan loppuun saakka.

Lieksan alueella toimi Jatkosodan aikana mm. kaksi varuskuntaa ja lisäksi saksalaisten huoltokeskus, ilmatorjunta- ja ilmatiedustelujoukkoja. Vuoden 1942 alusta lähtien Lieksassa oli saksalaisia joukkoja enimmillään liki 3000 sotilasta. Lieksan alueen Jatkosodan erityispiirteenä oli kesällä 1944 vaikuttanut voimakas neuvostopartisaanitoiminta. Tuolloin menetti henkensä 21 siviilihenkilöä ja lähes 50 sotilasta partisaanien hyökkäyksissä ja takaa-ajoissa.

Rukajärven suunnan historiayhdistys on julkaissut oheisen "Rukajärven tie" -esitteen, jossa on Lieksan sotahistoriaa käsitelty laajemmin. Lisäksi oheinen "Rukajärven suunta" -esite on käännetty useammalle kielelle.

Rukajärven tie -esite
Rukajärven suunta (FI)
Rukajärvi front (EN)
Die Rukajärvi-Front (DE)
Le front de Rukajärvi (FR)
Фронт Рукаярви (Ругозерский фронт) (RUS)
Rukajärvifronten (SV)

 


Koli on kansallismaisema, kansallispuisto, matkailualue, laskettelu- ja hiihtokohde, eteläisen Suomen korkein kohta, geologinen nähtävyys, suomalaisen kulttuurin keskittymä. Koli.fi -sivusto kertoo alueen palveluista, tarjonnasta ja tapahtumista.
Tutustu
VisitKarelia.ru on VisitKarelia.fi:n sisarsivusto. VisitKarelia.ru tarjoaa koko Venäjän Karjalan matkailutarjonnan ulottuvillesi kaikessa kauneudessaan ja kaikkine mahdollisuuksineen.
Tutustu