Select language
 • Muistilista on tyhjä. Lisää kohteita ja sisältöjä muistlistalle painamalla "Lisää muistilistalle".

  Pinta-ala m2
  Makuuhuoneita kpl
  Nunc bibendum erat diam, non vulputate magna aliquam fermentum.
  5+2 henk
  Varaa
  999,99 €

Ilomantsi

Raappananmaja_TopiYla_-Mononen (11)-crop.jpg

Sodan ja jälleenrakentamisen muistot Ilomantsissa


Ilomantsin sijainti rajalla on aina vaikuttanut alueen elämänkulkuun. Ainoastaan Ilomantsissa on nykyisten rajojemme sisällä paikkoja, joissa on käyty divisioonatason taisteluja niin talvi- kuin jatkosodassakin. Sotahistoria on tärkeä osa Ilomantsin ja koko rajaseudun historiaa. Se on jättänyt jälkensä niin luontoon kuin ihmisiinkin - sanotaanhan, että mennyt elämä on ihmisen iholla.
 
Sotahistoriaperinnettä vaalien on Ilomantsin alueelle pystytetty lukuisia muistomerkkejä ja kunnostettu taistelualueita.
 
Avaa Sodan jäljillä - Opas sotiemme 1939-1944 muistomerkeille Ilomantsissa ja Lieksassa täältä.

Olemme jakaneet sivuston kahteen eri osaan:käyntikohteisiin ja sotahistoria -osuuteen. Pääset tutustustumaan tarjontaan klikkaamalla sivun yläosassa olevia painikkeita: "Käyntikohteet" ja "Sotahistoria".

TUTUSTU MYÖS 
Öykkösenvaaran mobiiliopastus
Ohje opastuksen lataamiseen omaan puhelimeen löytyy täältä.

Lisätietoja Ilomantsin matkailuneuvonnasta:

Karelia Expert Matkailupalvelu Oy 
Kalevalantie 13, 82900 Ilomantsi  
puh. 0400 240 072 
ilomantsi@visitkarelia.fiIlomantsin sotahistoria -sivuilla on käytetty seuraavien valokuvaajien / tahojen kuvia: Topi Ylä-Mononen, Jukka Jänis, Ilomantsin Museosäätiö, SA-arkisto ja Karelia Expert Matkailupalvelu Oy.
 Painike-kayntikohteet3.jpg
 
 Tapahtumat.jpg
 Historia.jpg
Painike-kayntikohteet3.jpg
Painike-kayntikohteet3.jpg
Painike-kayntikohteet3.jpg
Tapahtumat.jpg
Sotahist-kayntikohteet.jpg

Parppeinvaaran Runokylä

Ilomantsi.sotahistoria.jpg

Parppeinvaaran Runokylässä Ilomantsissa yhdistyvät karjalaisen kulttuurin ominaispiirteet: kantelemusiikki, käsityöt, ortodoksisuus sekä perinneruuat. Parppeinvaaralla ovat myös esillä sotahistoria ja ilomantsilainen luonto eläimineen.

* Näyttely Raja, Raappana ja Rukajärvi Rajakenraalin majassa

www.parppeinvaara.fi/fi/runokyla/rajakenraali-raappanan-maja

Taistelijan Talo

Taistelijan_talo.jpg

Taistelijan Talo Hattuvaarassa valmistui vuonna 1988. Se on rakennettu kunnianosoitukseksi sotiemme veteraaneille – niille miehille ja naisille, jotka pelastivat Suomen itsenäisyyden ja jälleenrakensivat maan.

Rakennukset, näyttelyt ja esineistö kertovat sotiemme ajasta sekä siitä uhrautuvasta työstä ja taistelusta, jota sota-ajan ihmiset joutuivat itsenäisyytemme säilyttämiseksi tekemään.
 

Möhkön ruukki

Pytinki.jpg

Möhkön ruukki on koko perheen käyntikohde. Aika kuluu huomaamatta tutustuessa rautaruukin toimintaan, sotatapahtumiin ja Möhkön metsäiseen aikaan. Näyttelyt sijaitsevat ruukinkartanossa Pytingissä ja kaupparakennuksessa Ambarissa. Pytingin museokauppa Ruukinpuoti palvelee asiakkaita. 
 
* Möhkö sodassa -näyttely
  

 

Tutustu myös Öykkösenvaaran mobiiliopastus
Ohje opastuksen lataamiseen omaan puhelimeen löytyy täältä

 

Möhkön kesäteatteri ja Möhkön Manta 

Möhkön kesäteatterissa Syrjän voima -esitykset ajalla 5.-31.7.2017. Rajalla kulkijat-crop.jpgMöhkön kesäteatteri sijaitsee Koitajoen kauniissa jokimaisemassa, Möhkön kylässä. 

Lisätietoja kesäteatterista löydät täältä.

Kesäteatterin vieressä toimii Savottakahvila Möhkön Manta. Kahvila toimii ainutlaatuisessa ympäristössä, vanhassa savottalaisten asuntoproomussa. Kesäisin käytössä on myös rantakota ja usein kesäteatteriaikaan myös Luppokahvila-teltta.

www.mohkonmanta.net

 

Piirolan Piha

Piirolan Pihan Ilomantsin kotirintama -näyttely nostaa esille naisten Piirolan Piha.JPG
panostuksen sodan ankarista ajoista selviämisessä.

www.taitopohjoiskarjala.fi

Sotahistoria-banner.jpg

 
kohdekartta_valmis_korjattu.png

Ilomantsin sotahistorian keskeisiä tutustumiskohteita ovat Rajakenraalin maja (n:o 1) ja Taistelijan Talo (n:o 2). Rajakenraalin maja Ilomantsin keskustassa, Parppeinvaaralla (tie 500) on entinen kenraalimajuri Erkki Raappanan komentopaikka, joka sijaitsi alun perin Tiiksjärvellä, Vienankarjalassa. Ilomantsin Hattuvaarassa sijaitseva Taistelijan Talo (tie 522), taas vaalii viime sotien ja erityisesti kesän 1944 Ilomantsin taisteluiden muistoa. Talon palveluihin kuuluvat sotahistoriallisten näyttelyiden ja asekokoelmien ohella majoitus-, ateria-, ohjelma- ja retkipalvelut.

Ilomantsin talvisodan taistelupaikkoja ja niiden jälkiä on vielä näkyvissä mm. Kalliovaaran, Käenkosken ja Taivallammen seuduilla sekä Lehtovaaran – Parissavaaran tiellä, jossa sijaitsivat suomalaisten viivytysasemat. Kallioniemen lossipaikalla ja läheisen Parissavaaran alueella sijaitsi talvisodan aikana venäläisten majoitusalue. Korsukylän jäljet ovat pääosin tuhoutuneet, mutta varsinainen puolustuslinja on yhä löydettävissä maastosta. Talvisodan kohteista mielenkiintoisimmat vierailukohteet ovat Oinassalmen (n:o 3) ja Taivallammen (n:o 4) taistelualueet (tie 5004). Molemmissa kohteissa sijaitsevat taisteluista kertovat muistomerkit.

Nykyisen Ilomantsin itäosissa käytiin elokuussa 1944 yli kahden viikon mittainen kiivas torjuntataistelu, jossa kaksi vihollisdivisioonaa pysäytettiin, motitettiin ja lyötiin hajalle. Neuvostoliiton arvioidut tappiot olivat 3200 kaatunutta ja monituhatpäinen haavoittuneiden joukko. Suomalaisten tappiot olivat kaatuneina ja kadonneina lähes 400 ja haavoittuneina 1300 miestä. Ilomantsin taistelut kesällä 1944 kuuluvat yhdessä Tali-Ihantalan, Vuosalmen, Viipurinlahden ja Nietjärven kanssa jatkosodan loppuvaiheen ratkaiseviin torjuntavoittoihin. Näistä vain Ilomantsin Möhkön, Hattuvaaran ja Ilajanjärven taistelualueet ovat yhä Suomen rajojen sisäpuolella.

Möhkössä mielenkiintoinen käyntikohde on ’Teppanan motiksi’, kutsuttu Kaatiolammen ja Öykkösenvaaran (n:o 5) taistelualue (tie 5004), jonka puolustusrakenteita on kunnostettu matkailijoita varten. Hattuvaaran suunnalla Taistelijan talon läheisyydessä sijaitsee Ratsumieskillan veteraanien opastauluin merkitsemä 1,5 km:n pituinen polku Taistelijan Taival (n:o 6), joka vie kulkijan 30.7.1944 käydyn taistelun tapahtumapaikoille (tie 522). Ilomantsin alueella on kymmeniä kesän 1944 taisteluihin osallistuneiden joukko-osastojen muistomerkkejä. Useat niistä sijaitsevat Palovaaran levähdyspaikalla (n:o 7), josta aukeavat laajat näkymät taistelualueelle Vellivaaran suuntaan (tie 522).

Tekstien numerot viittaavat kartan numeroihin.


Sodan jäljillä - Opas sotiemme 1939-1944 muistomerkeille Ilomantsissa ja Lieksassa täältä.

Koli on kansallismaisema, kansallispuisto, matkailualue, laskettelu- ja hiihtokohde, eteläisen Suomen korkein kohta, geologinen nähtävyys, suomalaisen kulttuurin keskittymä. Koli.fi -sivusto kertoo alueen palveluista, tarjonnasta ja tapahtumista.
Tutustu
VisitKarelia.ru on VisitKarelia.fi:n sisarsivusto. VisitKarelia.ru tarjoaa koko Venäjän Karjalan matkailutarjonnan ulottuvillesi kaikessa kauneudessaan ja kaikkine mahdollisuuksineen.
Tutustu