Select language
 • Muistilista on tyhjä. Lisää kohteita ja sisältöjä muistlistalle painamalla "Lisää muistilistalle".

  Pinta-ala m2
  Makuuhuoneita kpl
  Nunc bibendum erat diam, non vulputate magna aliquam fermentum.
  5+2 henk
  Varaa
  999,99 €

Sotahistoria


Muistomerkki Pohjois-KarjalassaPohjois-Karjalalla on 1000-vuotinen perinne itäisen ja läntisen kulttuuripiirin rajamaakuntana. Etuvartioasemasta on ollut seurauksena rajan kiroja, mutta toisaalta asema läntisen ja itäisen kulttuuripiirin kohtauspisteenä on tuonut myös toimentuloa. Rauhan ja yhteistyön kaudet ovat aika ajoin keskeytyneet sotiin. Vuosisatojen saatossa Pähkinäsaaren rauha 1323, Täyssinän rauha 1595, Stolbovan rauha 1617, Uudenkaupungin rauha 1721, Turun rauha 1743, Haminan rauha 1809, Tarton rauha 1920, Moskovan rauha 1940 ja Moskovan välirauha 1944 ovat muokanneet itärajaa ja sen kehitystä.

Toinen maailmansota jätti jälkensä Pohjois-Karjalan maisemaan. Korsut, taisteluasemat, puna-armeijan majoitusalueiden jäänteet, panssariesteet ja muut puolustusrakenteet sekä lukuisat myöhemmin pystytetyt muistomerkit ovat paikoitellen yhä näkyvä osa maakuntamme maisemaa. Esimerkiksi Ilomantsi on ainoa alue Suomessa, jossa on yhä nähtävillä sekä talvisodan että jatkosodan taistelualueita. Noin puolet kunnan nykyisestä pinta-alasta on ollut viime sotien tantereina.

Yli 60 vuotta vanhat taistelupaikat löytyvät Ilomantsin ja Lieksan itäisimmiltä alueilta. Vuosina 1939–40 käydyssä talvisodassa vihollisen hyökkäysreitteinä toimivat rajan suuntaiset tieurat. Ilomantsin suunnalla neuvostojoukot olivat jo 7.12.1939 Kallioniemen linjalla, Lieksan suunnalla ne etenivät aina Nurmijärvelle asti. Hyökkääjän tavoitteina olivat pitäjien asutuskeskukset ja niistä kauemmas sisämaahan ulottuvat paremmat tieyhteydet. Vihollisen aikeet kuitenkin estettiin ja hyökkääjä pysäytettiin. Lieksan suunnalla neuvostojoukot joutuivat vetäytymään rajan taakse. Myös Ilomantsissa suomalaiset kykenivät joulukuussa 1939 pysäyttämään neuvostojoukkojen hyökkäyksen ja tuhoamaan yhden pataljoonan.

Vuosina 1941-1944 käydyn jatkosodan suurimmat taistelut Pohjois-Karjalassa käytiin Ilomantsissa kesällä 1944. Suomen ja Neuvostoliiton välillä Jatkosodan viimeiset taistelut käytiin Rukajärven suunnalla ja rintamasuunta oli ainoa Mustanmeren ja Jäämeren välillä, jossa hyökkäysvaiheen asemat pystyttiin pitämään sodan loppuun saakka. Se ratkaisi koko Suomen armeijan vetäytymisaikataulun. Saavutetulla lisäajalla oli suuri merkitys luovutettavan alueen evakuoinnin onnistumisen kannalta.

Koli on kansallismaisema, kansallispuisto, matkailualue, laskettelu- ja hiihtokohde, eteläisen Suomen korkein kohta, geologinen nähtävyys, suomalaisen kulttuurin keskittymä. Koli.fi -sivusto kertoo alueen palveluista, tarjonnasta ja tapahtumista.
Tutustu
VisitKarelia.ru on VisitKarelia.fi:n sisarsivusto. VisitKarelia.ru tarjoaa koko Venäjän Karjalan matkailutarjonnan ulottuvillesi kaikessa kauneudessaan ja kaikkine mahdollisuuksineen.
Tutustu