Select language
 • Muistilista on tyhjä. Lisää kohteita ja sisältöjä muistlistalle painamalla "Lisää muistilistalle".

  Pinta-ala m2
  Makuuhuoneita kpl
  Nunc bibendum erat diam, non vulputate magna aliquam fermentum.
  5+2 henk
  Varaa
  999,99 €

Ruokaperinteet


Pohjoiskarjalainen ruokakulttuuri on osa Suomen itäistä, uunin käytön ympärille syntynyttä ruokaperinnettä. Esim. Ilomantsin alue oli täysin ortodoksista aluetta 1600-luvulle saakka. Ortodoksinen ruokakulttuuri paastoperinteineen on nähtävissä karjalaisessa ruokaperinteessä vielä tänä päivänäkin. Tästä esimerkkejä ovat sienten, kasvisten ja kalan runsas käyttäminen ruuanvalmistuksessa. Alueen rikas piirakka- ja kukkoperinne on myös osa itäistä ruokakulttuuria. Ruokatalousalueita on Suomessa kaksi: läntinen ja itäinen. Läntiselle, keittävälle keittiö on ominaista mm. ruotsalainen, katolinen vaikutus, ruuanvalmistus liedellä, ei sieniä, veriruuat, makkarat, ja suurleipomukset, jolloin syödään kovaa, kuivattua leipää. Itäiselle, uuniruokakeittiölle on puolestaan ominaista slaavilainen, ortodoksinen vaikutus, uunin käyttö ruuanvalmistuksessa, runsas sienten käyttö ja jokaviikkoinen leipominen, jolloin syödään pehmeää leipää, piirakoita ja kukkoja. 

Viljan käsittely helpottui 1600-luvulta alkaen, jolloin siirryttiin vähitellen vesimyllyihin. Siihen saakka ja vielä pitkään sen jälkeen olivat käsikivet emännän paras apulainen. Nykyään on monilla paikkakunnilla mylly museoitu ja kunnostettu, kuten Värtsilässä, Juuassa, Tuupovaarassa ja Kiteellä.

Ravintola Parppeinpirtti sijaitsee Suomen itäisimmässä kunnassa Ilomantsissa. Sen nykykarjalainen lounas on koottu karjalaista perinnettä kunnioittaen unohtamatta nykyajan matkailijan ruokatottumuksia. Ateria sisältää mm. salaatteja, kuten metsäsienisalaattia, porkkana-valkosipulisalaattia, karjalaista kaalia ja tomaatti-sipulisalaattia, tillietikka-kurkkuja, porkkanapuolukkahilloa, vuohenjuustoterriiniä, punajuuri-terriiniä, graavilohta, sillejä, savusärkeä, piirakoita, vatruskoita, munavoita, uunikermalohta, karjalan paistia, särävihanneksia, marjakiisseliä, kahvia, teetä, kotikaljaa, mustaviinimarjamehua.

Nurmeksen kuuluisin matkailukohde on Bomban talo karjalaiskylineen ja kylpylöineen. Karjalaisuus näkyy paikkakunnalla paitsi iloisessa ilmapiirissä myös herkullisessa ruokakulttuurissa, johon voi tutustua Karelia à la Carte ravintoloissa ja majataloissa.

Karelia à la carte on pohjoiskarjalaisten ravintoloiden sekä matkailu-, elintarvike- ja käsityöalan yritysten verkosto. Ruokamatkailuverkostoon kuuluu yli 80 yritystä ympäri maakuntaa. Karelia à la carte -ruokapöydässä tuoksuvat mureaksi haudutetun villisian, lampaan ja karjalanpaistin aromit. Muikut ja muut järvikalat monessa muodossa, siitake- ja metsäsienet, kasvisrelissit, pateet, uunissa haudutettu juuressärä ja rukiiset leivät antavat makumuistoja, joihin oman säväyksensä lisäävät erilaiset hunajat, aromikkaat sinapit, marjaisat mehut, hillot, marjajauheet, koivunmahla ja suussa sulavat perinneleivonnaiset: sultsina, tsupukka, kukkonen, pyörö, vatruska.

Perinneruokien, kuten karjalanpiirakoiden kanssa sulassa sovussa samaan pöytään katetaan myös pohjoiskarjalaiset koivunmahlajuomat ja viinit.

Nordic Koivu Oy tuottaa laadukasta koivunmahlaa, ja suurin osa Nordic Koivun Oy:n koivunmahlan tuotannosta menee vientiin kansainvälisille markkinoille. Yrityksen pääkonttori ja tuotantolaitos sijaitsee Tohmajärvellä Suomessa. Hermannin Viinitila Ilomantsissa on Suomen vanhin viinitila ja Suomen ensimmäinen kuohuviinitila. Viinitilan tuotteet valmistetaan lähialueiden marjoista. Hermannin viinitilaan kuuluu viinehtimö, jossa on myös viinimyymälä. Lisäksi tilaan kuuluu kahvila-ravintola Viinitorni, joka sijaitsee 33 metriä korkean vesitornin huipulla.

Makuja Suomesta

 

Makuja Suomesta -perinneruokakartta esittelee suomalaisia perinneruokia maan joka kolkasta, myös Pohjois-Karjalasta.
Karttaa voi tarkastella osoitteessa: https://blogi.expedia.fi/makuja-suomesta/

 

 

Makuja Suomesta by ExpediaFI
Koli on kansallismaisema, kansallispuisto, matkailualue, laskettelu- ja hiihtokohde, eteläisen Suomen korkein kohta, geologinen nähtävyys, suomalaisen kulttuurin keskittymä. Koli.fi -sivusto kertoo alueen palveluista, tarjonnasta ja tapahtumista.
Tutustu
VisitKarelia.ru on VisitKarelia.fi:n sisarsivusto. VisitKarelia.ru tarjoaa koko Venäjän Karjalan matkailutarjonnan ulottuvillesi kaikessa kauneudessaan ja kaikkine mahdollisuuksineen.
Tutustu