Select language
 • Muistilista on tyhjä. Lisää kohteita ja sisältöjä muistlistalle painamalla "Lisää muistilistalle".

  Pinta-ala m2
  Makuuhuoneita kpl
  Nunc bibendum erat diam, non vulputate magna aliquam fermentum.
  5+2 henk
  Varaa
  999,99 €
Etusivu / Pohjois-Karjala / Kulttuuri ja historia / Pohjoiskarjalainen kansanperinne ja kulttuuri

Pohjoiskarjalainen kansanperinne ja kulttuuri


Pohjois-Karjalasta on aikojen saatossa tallennettu kalevalamittaisen kansanrunouden neljää pääryhmää: eeppistä eli kertovaa runoutta, lyyristä eli tunnelmarunoutta, juhla- ja riittirunoja sekä loitsuja. Kalevalaisen kansanrunouden taitajien lisäksi maakunnassa on ollut taitavia kansanrunoilijoita, runoseppiä.

Kansanrunoudesta puhuttaessa kuulet täällä eri vuosisadoilla vaikuttaneista perinteen tallentajista, kuten Elias Lönnrot, D.E.D. Europaeus ja August Ahlqvist ja pohjoiskarjalaisista runonlaulajista, kuten Juhana Kainulainen, Simana Sissonen, Mateli Kuivalatar, Arhippa Buruskainen ja Anna Mustonen. Pisimpään runonlaulutaito säilyi Ilomantsissa, jossa karjalan kieli, ortodoksisuus ja kauppayhteydet itään säilyttivät taidon. 1950-luvun lopulla Ilomantsiin alettiin puuhata Runonlaulajan pirttiäParppeinvaaralla oli 1800-luvun loppupuolella asunut kanteleensoittaja ja runonlaulaja Jaakko Parppei. Edelleenkin toiminnassa oleva, Parppeinvaaralla sijaitseva kulttuurimatkailukohde Runonlaulajan pirtti siunattiin käyttöön kesällä 1964.

Kansallismaisema Kolilla on kautta aikojen ollut merkittävä vaikutus eri taiteisiin ja matkailuun. Se on innoittanut niin suomalaisia kuin ulkomaisia muusikoita, taidemaalareita ja kirjailijoita. Esim. taidemaalari Eero Järnefelt kävi Kolilla ensimmäisen kerran 1892 ja viimeisen kerran 1935. Kolin maiseman lumosta kertovat noin 50 hänen maalaamaansa taulua.  Kolin ensimmäinen matkailumaja avattiin 1896, ja kansallispuisto perustettiin 1991.

Joensuun Kaupunginteatteri toimii Joensuun kaupungintalossa. Joka vuosi teatterissa esitetään 12–15 tuotantoa, ja näytäntöjä on lähes kolmesataa. Vuosittainen kävijämäärä on noin 25.000 – 40 000. Myös kiertuetoiminta kuuluu alueteatterin perustehtäviin. Joensuun Kaupunginteatteri / Pohjois-Karjalan Alueteatteri on alueensa ainoa ammattiteatteri. Vuonna 2005 uudistettu Elokuvateatterikeskus Tapio Joensuussa tarjoaa elokuvaelämyksiä läpi vuoden. Käytössä on neljä salia, joiden paikkamäärä yhteensä on n. 650.

Kesällä kulttuurielämä levittäytyy pihoille, toreille ja keskelle luontoa. Vilkasta teatteritoimintaa pitävät maakunnassa yllä noin 20 kesäteatteria, joissa useissa voi laadukkaan teatterielämyksen ohella nauttia myös vaikuttavan luonnonkauniista pohjoiskarjalaisesta maisemasta. Vastaavasti heräävät eloon myös kahdeksan maakunnassa toimivaa tanssilavaa: Liperissä, Kesälahdella, Lieksassa, Nurmeksessa, Outokummussa, Pyhäselässä, Rääkkylässä ja Tuupovaarassa.

Mielikuva Karjalasta laulun ja soiton maana on edelleen voimakas. Maakunnasta on noussut niin suomalaisen kuin kansainvälisen musiikkielämän vaikuttajia oopperalaulajista metallimuusikoihin. Myös lukuisat pohjoiskarjalaiset musiikkitapahtumat aina Kihaus Folkista Ilosaarirockiin vahvistavat tätä tarinaa. Rääkkylässä toimiva yritys, Kantele Koistinen on uudistanut kanteleesta nykyaikaisen soittimen ja vienyt kansallissoittimemme kansainvälisille musiikkiareenoille.

Myös orkesteritoiminnalla on Joensuussa pitkät perinteet. Vuonna 1881 Joensuun Vapaapalokunta perusti torvisoittokunnan ja myöhemmin sen jatkoksi jousiorkesterin. Säännöllinen musiikkitoiminta käynnistyi vuonna 1908 kun Joensuun Musiikkiyhdistys perusti oman orkesterinsa. Joensuun orkesterin kukoistus hiipui vuoden 1912 jälkeen kaupungin taloudellisen tuen laskun myötä. Joensuun orkesteriyhdistys perustettiin 1953, mikä loi pohjan Joensuun kaupunginorkesterille. Nykyisellään orkesterilla on vuosittain kuutisenkymmentä esiintymistä, joista noin kolmasosa on sinfoniakonsertteja. Niiden lisäksi se soittaa kirkko-, kamari- ja viihdemusiikkia sekä musiikkia lapsille ja nuorille, rokkia unohtamatta. 


 

Koli on kansallismaisema, kansallispuisto, matkailualue, laskettelu- ja hiihtokohde, eteläisen Suomen korkein kohta, geologinen nähtävyys, suomalaisen kulttuurin keskittymä. Koli.fi -sivusto kertoo alueen palveluista, tarjonnasta ja tapahtumista.
Tutustu
VisitKarelia.ru on VisitKarelia.fi:n sisarsivusto. VisitKarelia.ru tarjoaa koko Venäjän Karjalan matkailutarjonnan ulottuvillesi kaikessa kauneudessaan ja kaikkine mahdollisuuksineen.
Tutustu