Select language
 • Muistilista on tyhjä. Lisää kohteita ja sisältöjä muistlistalle painamalla "Lisää muistilistalle".

  Pinta-ala m2
  Makuuhuoneita kpl
  Nunc bibendum erat diam, non vulputate magna aliquam fermentum.
  5+2 henk
  Varaa
  999,99 €
Etusivu / Pohjois-Karjala / Kulttuuri ja historia / Pohjois-Karjalan historia

Pohjois-Karjalan historia

 

Pohjois-Karjalan maakunnan alue on ollut karjalaisten ihmisten asuttama jo noin yli tuhat vuotta. Maakunta on toiminut kulttuurisiltana idän ja lännen välillä, Pohjantien kauppareitin avulla, joka kulki Laatokalta aina Pohjanlahdelle ja Ruotsiin saakka.

Pohjois-Karjalan historiaan on erityisesti vaikuttanut sijainti kahden valtakunnan ja uskonnon valtapiirissä. Vuonna 1323 Ruotsin ja Novgorodin tasavallan välisen Pähkinäsaaren rauhan seurauksena koko Pohjois-Karjalan alue jäi Novgorodin ruhtinaskunnan hallintaan. Vuonna 1478 Venäjästä muodostui yhtenäinen valtakunta ja näin ollen Novgorodista yhdessä Pohjois-Karjalan kanssa tuli osa Venäjän valtakuntaa. Venäjän vallan aikana ortodoksinen uskonto levisi Pohjois-Karjalaan ja käännytystyön tukikohtana toimi Valamon luostari, joka sijaitsee nykyisin Heinävedellä.

Ruotsi jatkoi hyökkäyksiään pitkin 1400- ja 1500-lukuja, jonka seurauksena Venäjä julisti sodan Ruotsia vastaan vuonna 1570. Tätä sotaa kutsuttiin ”pitkäksi vihaksi”, jota kesti 25 vuotta. 1600-luvun alussa Venäjä oli sekavassa tilassa, jota hyödyntäen Ruotsi valloitti alueen, johon kuului mm. nykyinen Joensuun alue. Ruotsin vallan aikana luterilainen asutus levisi Pohjois-Karjalaan. Venäjän keisari Nikolai I perusti kaupungin nimeltä Joensuu vuonna 1848. Vuonna 1960 perustettiin Pohjois-Karjalan lääni. Vuodesta 1997 lähtien Pohjois-Karjalan maakunta on kuulunut Itä-Suomen lääniin.

Koli on kansallismaisema, kansallispuisto, matkailualue, laskettelu- ja hiihtokohde, eteläisen Suomen korkein kohta, geologinen nähtävyys, suomalaisen kulttuurin keskittymä. Koli.fi -sivusto kertoo alueen palveluista, tarjonnasta ja tapahtumista.
Tutustu
VisitKarelia.ru on VisitKarelia.fi:n sisarsivusto. VisitKarelia.ru tarjoaa koko Venäjän Karjalan matkailutarjonnan ulottuvillesi kaikessa kauneudessaan ja kaikkine mahdollisuuksineen.
Tutustu